Opublikowany został Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018, który jest dziewiątą tego rodzaju publikacją przygotowaną w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Raport zawiera informacje o organizacji systemu kontroli w rolnictwie ekologicznym w Polsce, przepisach prawa, na podstawie których realizowane są zadania w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz dane statystyczne obrazujące sytuację w tym sektorze rolnictwa w Polsce. Pełny dostęp do raportu znajduje się na stronie ijhars.gov.pl
Nas najbardziej interesuje sektor owoców. Dlatego przedstawiamy najważniejsze informacje dla producentów owoców.
W 2017 r. łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła 494 978,7 hektarów, z czego 77,4% stanowiła powierzchnia użytków rolnych po zakończonym okresie konwersji, a 22,6% w okresie konwersji. W 2017 r. wraz ze spadkiem liczby ekologicznych producentów rolnych, powierzchnia użytków rolnych zmniejszyła się o 7,8%, w odniesieniu do 2016 r. (536 579,2 ha).
W porównaniu do 2017 r., w 2018 r. zwiększyła się (> 2100 ha) powierzchnia zajmowana przez uprawy ekologicznych owoców (22 061,3 ha).
Powierzchnia zajmowana przez uprawy owoców ekologicznych w 2017 roku (uprawy sadownicze i jagodowe) wynosiła 19 925,8 ha, a produkcja owoców ekologicznych wyniosła 51 702,2 t.
Powierzchnia zajmowana przez uprawy owoców ekologicznych w 2018 roku (uprawy sadownicze i jagodowe) wynosiła 22 061,3 ha, a produkcja owoców ekologicznych wyniosła 117 365,3 t.
Według danych Eurostat-u, w 2017 r. w Unii Europejskiej działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło ponad 305,6 tys. producentów rolnych. Najwięcej gospodarstw było we Włoszech (66,8 tys.). Ponad 30 tys. ekologicznych producentów rolnych zarejestrowanych było w Hiszpanii (37,7 tys.) i Francji (36,7 tys.), natomiast ponad 20 tys. w Niemczech (29,8 tys.), Grecji (27,8 tys.), Austrii (25,0 tys.) i Polsce (20,3 tys.).
Niestety nie podano podziału owoców ekologicznych na poszczególne gatunki. Czy najwięcej 'eko' produkujemy jabłek, a może porzeczki lub truskawki ? Jak sądzicie ?
Najnowsze komentarze