Kiwi przygotowuje się do wystąpienia w nadchodzącym sezonie zimowym w roli głównej na stoiskach supermarketów połowy Europy. Już za kilka dni kiwi z gatunku aktinidia stanie się centralnym punktem kampanii promocyjnej “Fruitness, enjoy it!”, projektu realizowanego pod patronatem CSO (Centrum Usług Owocowo-Warzywnych), współfinansowanego przez Unię Europejską i włoskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, którego celem jest promowanie spożycia owoców w Niemczech, Danii, Polsce, Wielkiej Brytanii i Szwecji.
Wiele wskazuje też na to, że w w sezonie 2014/2015 produkcja tego owocu we Włoszech osiągnie nieco lepsze wskaźniki w porównaniu do roku 2013, odnotowując wzrost rzędu 2%, a jego zbiory przekroczą 400 tysięcy ton produktu przeznaczonego do sprzedaży (źródło: CSO (Centrum Usług Owocowo-Warzywnych)). Łączna produkcja na półkuli północnej w roku 2014 przekroczy wynik osiągnięty w roku 2013 o około 6%, czyli mniej więcej 660000 ton. Włochy w swoich strategiach handlowych ukierunkowanych na eksport obawiać się powinny zwłaszcza konkurencji ze strony Grecji - kraju, w którym po fatalnych zbiorach w poprzednim sezonie w roku 2014 produkcja wzrosła o ponad 30%. Środki protekcjonistyczne zastosowane przez rząd rosyjski w odpowiedzi na sankcje europejskie związane z kryzysem ukraińskim grożą jeszcze większą koncentracją produktu na tradycyjnych rynkach, mimo iż dla europejskiej produkcji kiwi nadal pozostają interesujące rynki zbytu takie jak Ameryka Północna, Brazylia i Daleki Wschód, na których sprzedaż tego owocu wzrosła w ostatnim roku odpowiednio o 5, 19 i 50% (źródło: CSO - Centrum Usług Owocowo-Warzywnych).
Na stoiskach supermarketów w Niemczech, Danii, Polsce, Wielkiej Brytanii i Szwecji Mr. Fruitness promować będzie kiwi jako autentyczny owoc zdrowia, idealnie sprawdzający się w profilaktyce dolegliwości sezonowych typowych dla zimy i nie tylko. Właściwości zdrowotne kiwi ostatnio stały się zresztą przedmiotem zainteresowania zespołu badaczy z tokijskiego uniwersytetu Teikyo. Naukowcy ci zademonstrowali, iż kiwi zawiera cząstki będące w stanie zapobiegać utlenianiu, które równocześnie stymulują układ odpornościowy. Oznacza to w praktyce, że spożywanie kiwi pomaga zapobiegać szeregowi schorzeń, takich jak nowotwory, miażdżyca, niewydolność serca, choroba Alzheimera i Parkinsona. Kiwi jest ponadto wyjątkowo obfitym źródłem witamin A, B, a przede wszystkim C (jędrny miąższ kiwi zawiera 85 miligramów witaminy C na 100 g, czyli więcej niż pomarańcze, cytryny, grejpfruty i papryka), jest więc prawdziwym sprzymierzeńcem układu odpornościowego. Nie brakuje mu też potasu, witaminy E, miedzi, żelaza, innych soli mineralnych oraz błonnika - ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa o nadzwyczajnych właściwościach antyseptycznych i przeciwanemicznych.
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia dzięki zdrowej i zrównoważonej diecie udałoby się uniknąć około 1/3 przypadków schorzeń układu krążenia i nowotworowych. Projekt “Fruitness, Enjoy it!”, za pośrednictwem różnych inicjatyw organizowanych przez cały rok, stawia sobie za cel wspieranie i promowanie spożycia owoców w całej Europie.
Więcej informacji: www.fruitness.eu
Najnowsze komentarze