Jak informuje italiafruit.net do połowy zbiorów jabłek, szkody wyrządzone przez Halyomorpha halys we włoskich sadach oszacowano na około 5 mln euro. Są to jednak pierwsze szacunki, straty mogą być jeszcze większe po zliczeniu uszkodzeń odmian późniejszych.
Straty w gospodarstwach, gdzie stosowano się do wskazówek, jak łagodzić/ograniczyć występowanie Halyomorpha halys, wynoszą od 5 do 10%, jednak w gospodarstwach, które nie stosowały się do zaleceń szkody mogący wynosić od 40 do 50%.
Jak twierdzą włoscy eksperci zabiegi wykonywane przez sadowników przecinko temu szkodnikowi nie są skuteczne. Uważają, że obecnie dopuszczone pestycydy muszą zostać poddane przeglądowi, należy znaleźć takie które wyeliminują plagę w jak najkrótszym czasie
- źródło: italiafruit.net
Halyomorpha halys - pochodzi z Azji (Chiny, Japonia, Korea Północna i Południowa, Tajwan), skąd został zawleczony do Ameryki Północnej (Kanada, USA) oraz Europy (Austria, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Liechtenstein, Niemcy, Rosja, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Węgry i Włochy). W Polsce jak dotąd nie był on notowany.
H. halys jest pluskwiakiem różnoskrzydłym z rodziny tarczówkowatych (Pentatomidae).
Jest to polifag porażający ok. 100 gatunków roślin, w tym: drzewa owocowe, wliczając w to Malus domestica (jabłoń), Morus spp. (morwę), Prunus armeniaca (morelę), P. avium (czereśnię), P. domestica (śliwę), P. persica (brzoskwinię), Pyrus communis (gruszę), Rubus ideaus (malinę) i Vitis vinifera (winorośl), a ponadto drzewa i krzewy leśne i ozdobne, takie jak Abelia spp. (abelia), Acer spp. (klony), Budleia davidi (budleja dawida), Cryptomeria spp. (kryptomeria), Cupressus spp. (cyprysy), Hibiscus spp. (ketmia), Lonicera spp. (wiciokrzew), Poulownia tomentosa (poulownia omszona), Rosa rugosa (róża pomarszczona), Salix spp. (wierzby), oraz rośliny zielne, w tym warzywa, takie jak Capsicum annum (papryka) Phaseolus vulgaris (fasola) i Solanum lycopersicum (pomidor) oraz rośliny rolnicze, np. Zea mays (kukurydza).
Osobniki H. halys odżywiają się sokami roślin - nimfy żerują na liściach, łodygach i owocach roślin oraz kolbach kukurydzy, a osobniki dorosłe głównie na owocach. Na porażonych organach roślinnych pojawiają się niewielkie nekrotyczne plamki (średnicy ok. 3 mm) i bruzdy oraz brązowawe przebarwienia. Silnie porażone owoce są zdeformowane i nie nadają się do sprzedaży. Na kolbach kukurydzy tworzą się nekrozy na ziarniakach, natomiast w przypadku soi i fasoli na nasionach wewnątrz strąków.
Owady mogą rozprzestrzeniać się lokalnie w uprawach, a ponadto są przenoszone z przesyłkami roślin, świeżych owoców i warzyw oraz kolb kukurydzy.
- źródło: piorin.gov.pl
foto: piorin.gov.pl
Najnowsze komentarze