Jak wynika z danych udostępnionych przez The World Apple and Pear Association (WAPA) zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 kwietnia 2021 roku wynosiły ok. 1,9 mln ton.
W ciągu miesiąca zapasy jabłek w UE zmniejszyły się o ponad 777 tys. ton - na dzień 1 marca 2021 roku wynosiły ponad 2,7 mln ton
[czytaj wpis: WAPA 3/2021: Zapasy jabłek w chłodniach. Polskie jabłka +73,3% r/r].
Największe zapasy jabłek w marcu br. znajdowały się we Włoszech – ok. 607 tys. ton (+9,1% r/r), w Polsce – 592 tys.ton (+79,9% r/r) i we Francji – ok. 239 tys. ton (-28,6% r/r).
W ciągu miesiąca (od 1 marca 2021 r. do 1 kwietnia 2021 r.) najwięcej jabłek ubyło z polskich chłodni 245 tys. ton. We Włoszech w ciągu miesiąca zapasy jabłek zmniejszyły się o ok. 224 tys. ton, a we Francji o ok. 139 tys. ton.
Wśród odmian jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w kwietniu 2021 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 513 tys. ton), Idared (ok. 153 tys. ton), Gala (ok. 120 tys. ton) oraz Jonagold (ponad 110 tys. ton). W ciągu miesiąca najwięcej w UE ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. 140 tys. ton), Gala (ok. 116 tys. ton), Cripps Pink (46 tys. ton) i Red Delicious (38 tys. ton).
Według danych WAPA w polskich magazynach na dzień 1 kwietnia 2021 roku najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Idared (140 tys. ton), Golden Delicious i Red Jonaprince (60 tys. ton), i Szampion (50 tys. ton).
Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA z polskich chłodni w ciągu miesiąca (od 1 marca do 1 kwietnia 2021 r.) najwięcej ubyło jabłek odmiany Gala (35 tys. ton). O 30 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Idared i Szampion, a o 25 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Golden Delicious oraz Ligol.
*brak danych z niektórych krajów UE
- źródło: wapa-association.org
Najnowsze komentarze