Jak wynika z danych udostępnionych przez The World Apple and Pear Association (WAPA) zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 marca 2021 roku wynosiły ok. 2,7 mln ton.
W ciągu miesiąca zapasy jabłek w UE zmniejszyły się o ponad 664 tys. ton - na dzień 1 lutego 2021 roku wynosiły ponad 3,3 mln ton [czytaj wpis: WAPA 2/2021: Zapasy jabłek w chłodniach. Polskie jabłka +68% r/r].
Największe zapasy jabłek w marcu br. znajdowały się w Polsce – 837 tys ton (+77,3% r/r), we Włoszech – ok. 831 tys.ton (+6,4% r/r) i we Francji – ok. 379 tys. ton (-15,2% r/r).
W ciągu miesiąca (od 1 lutego 2021 r. do 1 marca 2021 r.) najwięcej jabłek ubyło z polskich chłodni - 228 tys. ton. We Włoszech w ciągu miesiąca zapasy jabłek zmniejszyły się o ok. 189 tys. ton, a we Francji o ok. 100 tys. ton.
Wśród odmian jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w marcu 2021 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 653 tys. ton), Gala (ok. 237 tys. ton), Idared (ok. 187 tys. ton) oraz Jonagold (ponad 146 tys. ton).
W ciągu miesiąca najwięcej w UE ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. 113 tys. ton), Gala (ok. 88 tys. ton) i Red Delicious i Cripps Pink (38 tys. ton).
Według danych WAPA w polskich magazynach na dzień 1 marca 2021 roku najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Idared (170 tys. ton), Golden Delicious (85 tys. ton), Red Jonaprince i Szampion (80 tys. ton).
Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA z polskich chłodni w ciągu miesiąca (od 1 lutego do 1 marca 2021 r.) najwięcej ubyło jabłek odmiany Idared i Red Jonaprince (30 tys. ton). O 20 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Ligol, Jonagold i Szampion, a o 15 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Golden Delicious oraz Gala.
*brak danych z niektórych krajów UE
- źródło: wapa-association.org
Najnowsze komentarze