Jak wynika z danych udostępnionych przez The World Apple and Pear Association (WAPA) zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 stycznia 2023 roku wynosiły ok. 4 mln ton.
W ciągu miesiąca od 1 grudnia 2022 roku do 1 stycznia 2023 roku z europejskich chłodniu ubyło 428 tys ton jabłek.
Największe zapasy jabłek w styczniu 2023 roku znajdowały się w Polsce – ponad 1,2 mln ton (-8,9,2% r/r), we Włoszech – ok. 1,1 mln ton (-3,2% r/r) i we Francji – ok. 559 tys. ton (-6,7% r/r).
Wśród jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w styczniu 2023 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 845 tys. ton), Gala (ok. 429 tys. ton), Red Jonaprince (306 tys. ton) i Idared (223 tys. ton). W ciągu miesiąca (od 1 grudnia 2022 do 1 stycznia 2023 r.) najwięcej ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. -109 tys. ton), Gala (ok. -53 tys. ton) i Jonagold (ok. -45 tys. ton).
Jak informuje WAPA w polskich chłodniach na dzień 1 stycznia 2023 roku najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Red Jonaprince (245 tys. ton), Idared (210 tys. ton), Golden Delicious (200 tys. ton) i Gala (130 tys. ton). W ciągu miesiąca od 1 grudnia 2022 do 1 stycznia 2023 r. w polskich chłodniach najwięcej ubyło takich odmian jabłek jak Gala (-30 tys. ton), Red Jonaprince (-25 tys. ton) oraz Golden Delicious, Idared i Szampion (-20 tys. ton).
*brak danych z niektórych krajów UE
- źródło: wapa-association.org
Najnowsze komentarze