Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA (United States Departament of Agriculture) światowa produkcja jabłek w sezonie 2021/2022 wyniesie ok. 81,8 mln, ton czyli o 1,3 mln ton więcej niż w poprzednim sezonie.
Przewiduje się, że produkcja jabłek w Chinach w tym sezonie nieznacznie wzrośnie i wyniesie 45 mln ton. W krajach Unii Europejskiej zbiory jabłek wyniosły ok. 11,9 mln ton.
W USA zbiory jabłek oszacowano na 4,6 mln ton, w Turcji 4,3 mln ton, w Indiach 2,3 mln ton, w Iranie 2,2 mln ton, w Rosji 1,5 mln ton.
Zbiory jabłek w Brazylii oszacowano na 1,2 mln ton, na Ukrainie na ponad 1,1 mln ton a w Chile na 1,1 mln ton. Następnie Republika Południowej Afryki 997 tys. ton, Meksyk 780 tys. ton i Nowa Zelandia 578 tys. ton.
Wielkość globalnej konsumpcji jabłek Amerykanie przewidują na poziomie ok. 81,5 mln ton. Najwięcej jabłek zostanie skonsumowanych w Chinach – ok. 44 mln ton. Z kolei w Europie spożycie jabłek szacuje się na ok. 11,1 mln ton.
Największym importerem jabłek nadal pozostaje Rosja, która zaimportuje w tym sezonie ok. 630 tys. ton jabłek. 450 tys. ton jabłek trafi do Indii, 415 tys. ton importuje Iraku a ok. 350 tys. ton do krajów UE i USA.
Największym eksporterem jabłek w sezonie 2021/2022 będzie Unia Europejska, kraje UE wyeksportują nieco ponad 1 mln ton jabłek. Chiny wyeksportują 1 mln ton jabłek.
- źródło: USDA
Najnowsze komentarze