Powiedzcie, raczej napiszcie w komentarzach jak konsumpcja jabłek ma rosnąć jeśli klient w sklepach ma do wyboru
- jabłka Premium w cenie 1 zł / sztuka - Red Jonaprince (w dojrzałości zbiorczej)
- jabłka BIO za ponad 10 zł / kg
- jabłka prosto z ziemi, przepraszam prosto z sadu za ok. 2 zł
- jabłka z "atlasem chorób" w cenie 3,99 zł (poniżej)
Kolejny przykład.
Jabłka, które trzymasz w rękach zostały zebrane w mazowieckich sadach i dostarczone przez firmę AGROSERW (region: Grójecki). Na zdjęciach odmiana Lobo, kaliber 65/75, pakowane 6 października 2020 roku w woreczki o masie 1.5 kg
Lobo nie jest łatwą odmianą do handlu. Każdy kto ją uprawia w sadzie wie że potrafi przysporzyć problemów szczególnie z kolorem. A można zrobić ładne Lobo zobaczcie film na końcu tego tekstu.
Klienci jednak nie wybierali w sklepie Biedronka odmiany Lobo, a kupowali Galę i Goldena a ceny jabłek to 3,49 / 3,99 za kg. Lobo pewnie w tej jakości jabłek nie będzie sprzedawalne. Jednak region Grójecki ma piękną reklamę dzięki tej odmianie...
Za odpowiedni stosunek jakości do ceny klient jest w stanie wiele wybaczyć- patrz ostatnie promocje jabłek z skrzyniopalety w dyskontach. Sprzedawały się jak "świeże bułeczki" i parch i ordzawienia wtedy nie przeszkadzają.;) Niemniej jednak zgniłe jabłko nie powinno być na półce!
— Karolina Załuska (@Karolina_Zal) October 18, 2020
Sam się nad tym zastanawiałem. Może to kwestia edukacji konsumentów. Np. żeby konsument z dużego miasta wiedział, że jabłko z parchem, nie oznacza jabłka z uprawy eko. Także od jakich parametrów zależy cena jabłka deserowego w skupie, żeby konsument na to zwracał uwagę.
— Michał Koleśnikow (@michalkoles) October 18, 2020
Może zbyt dosłowne stosowanie maksymy "tanio kupić, drogo sprzedać"?
— m.czyzewski (@czyzewski_m) October 18, 2020
Fałszowanie etykiet (inna odmiana) to dość powszechny zwyczaj w sklepach. Po paru dniach "półkowania" najładniejsze jabłka stracą jakość. Przy okazji jestem ciekawy jak sadownicy oceniają opłacalność i sens workowania jabłek?
— Stefan Węgrzyn (@StefanWeg) October 18, 2020
Produkcja jest na takim poziomie że słabego jabłka trudno wstawić do handlu. Ale konsument przez lata jest uczony że jabłko "niedoskonałe" jest eko - lepsze.
— Stefan Węgrzyn (@StefanWeg) October 18, 2020
Każdy kto ją uprawia w sadzie wie, że potrafi przysporzyć problemów szczególnie z kolorem. A można zrobić ładne Lobo zobaczcie film:
Najnowsze komentarze