Jak twierdzi Monika Kiełb, ekspert rynku pracy, koordynator jednego z oddziałów Manpower, czas wakacyjny często stwarza wyzwania dla wielu przedsiębiorstw, zwłaszcza w kwestii utrzymania pełnej obsady pracowników. Tymczasem znalezienie odpowiednich kandydatów do pracy na pełen etat lub na zastępstwo podczas tak zwanego wysokiego sezonu, czyli czasu najbardziej intensywnych działań w firmach, bywa czasochłonnym wyzwaniem.
– Coraz więcej firm zatrudniających pracowników sezonowych korzysta z modelu pracy tymczasowej, utrzymując tym samym kontrolę nad planowaniem zatrudnienia w danym okresie – mówi Bankier.pl Monika Kiełb. – Najczęściej poszukiwane stanowiska w okresie letnim to szeroko rozumiana obsługa klienta, zarówno do pracy w sklepach detalicznych, jak i hurtowych. Wiele organizacji z branży retail potrzebuje dodatkowych pracowników właśnie na okres wakacyjny. Jest to też czas, w którym duże możliwości podjęcia dodatkowej pracy stwarza sektor HoReCa.
Według ekspertów w porównaniu do zeszłego roku na rynku pracy notowany jest spadek ofert, w tym także pracy sezonowej.
Na popularnych portalach z ofertami zatrudnienia pracę sezonową można znaleźć głównie przy zbiorach warzyw i owoców, np. szparagów i truskawek. Za godzinę pracy przy zbiorze rabarbaru można zarobić 18 zł brutto za godzinę.
Natomiast przy zbiorach truskawek stawki wynoszą od 3 do 8 tys. brutto miesięcznie lub od 20 do 35 zł zł za godzinę pracy.
Dla prac sezonowych w rolnictwie i ogrodnictwie powszechne są również stawki akordowe. Można wówczas zarobić około 120-200 zł za dzień pracy.
- źródło: bankier.pl
Najnowsze komentarze