Dużo publikuje się informacji na temat produkcji ekologicznej owoców. Argumentuje się ekologiczne jabłko dla alternatywę dla produkcji konwencjonalnej oraz jako nową możliwość na zbyt owoców z własnej produkcji. Część sadowników zdecydował się na konwersje i przestawiła swoje sady na ekologię. Jak wygląda rzeczywistość sadownika ekologicznego ?
Dziś w rozmowie telefonicznej, a następnie czytając wpis na jednym z platform social media możemy przeczytać opinie sadownika:
Jak wiemy dużo się mówi o zdrowym żywieniu i ekologii i dla nas rolników/sadowników ekologicznych i biodynamicznych jest to bardzo ważne i priorytetowe, ale niestety nie mówi się o tym jak wyprodukowane w trudzie i znoju płody rolne są zagospodarowywane.
Chodzi tu nie o sprzedaż detaliczną czy RHD [Rolniczy Handel Detaliczny] ale o sprzedaż większych partii owoców, przetwórstwo i handel hurtowy który w Polsce poza małymi wyjątkami nie istnieje i rozwój ekologii w sadownictwie nie ma w praktyce sensu.
Polska nie jest gotowa na rozwój ekologii, nie mamy rozwiniętego przetwórstwa ekologicznego gdzie można by zagospodarować duże partie owoców.
Jabłka zdrowe, z certyfikatem ekologicznym stoją w skrzyniach i czekają...
Na pytanie o przyszłość zebranych ekologicznych jabłek ze swojego sadu, sadownik odpowiada krótko.
Zabraknie surowca zagranicznym przetwórnią to wówczas zwrócą się do nas po ekologiczne jabłko. Jednak kiedy to będzie nikt z nas nie wie.
Najnowsze komentarze