Resort rolnictwa przygotował projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Chce wprowadzić ewidencję winnic, których winogrona mogą być wykorzystane jako surowiec do produkcji wina.
Jak czytamy w uzasadnieniu projektu ustawy, który znalazł się w wykazie prac legislacyjnych rządu, nowe przepisy są konieczne ze względu na zmiany w prawie unijnym i "projektowane zmiany systemowe w zakresie funkcjonowania krajowego rynku wina".
Projekt ustawy wprowadza m.in. ewidencję winnic, w których uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji wina. Ewidencja ma dać producentom dostęp do informacji o plantacjach.
"Rejestr ten umożliwi także usprawnienie oceny potencjału produkcyjnego, co jest niezbędne z punktu widzenia przepisów UE" - czytamy w uzasadnieniu projektu.
- źródło: money.pl / Czytaj całość >>>
Przepisy będą też dotyczyły definiowania i klasyfikacji fermentowanych napojów winiarskich oraz wymogów związanych z technologią. Resort tłumaczy, że celem tych zmian jest podniesienie konkurencyjności tych wyrobów, uwzględnianie nowych tendencji na rynku oraz wykorzystanie większych ilości niezagospodarowanych nadwyżek owoców.
”W celu podniesienia konkurencyjności drobnych producentów wyrabiających cydr, perry, wina owocowe markowe oraz miód pitny markowy z surowców pozyskanych we własnym gospodarstwie oraz zwiększenia wykorzystania owoców należy zwiększyć limit produkcji tych napojów z maksymalnie 10 000 l w skali roku do maksymalnie 100 000 l w skali roku. Limit ten, zgodnie z projektem ustawy będzie powiązany w areałem upraw lub wielkością posiadanej pasieki”
- czytamy w projekcie.
Projektowana ustawa wprowadza ponadto możliwość certyfikacji winogron, które następnie mogą być używane do wyrobu win odmianowych i win rocznikowych.
- źródło: bankier.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze