Jak informuje Eurostat dwie trzecie europejskich sadów znajduje się w Hiszpanii, we Włoszech i w Polsce.
W 2017 roku prawie 1,3 mln hektarów gruntów w Unii Europejskiej zajmowały drzewa owocowe. Nieco ponad jedną trzecią tej ilości stanowiły sady jabłoniowe (473 500 ha, 37%), a jedną piątą gaje pomarańczowe (255 500 ha, 20%). Sady brzoskwiniowe zajmowały 190 500 ha (15%), małe drzewa owocowe satsuma i klementynki 139 600 ha (11%), grusze 100 400 ha (8%), morele 75 700 ha (6%), a gaje cytrynowe 60 100 ha (5%).
Hiszpania była wiodącym państwem w UE pod względem powierzchni produkcyjnej owoców w 2017 r. (422 800 ha, czyli 33%), następnie Włochy (279 300 ha lub 22%) i Polska (167 300 ha, lub 13%).
W porównaniu z 2012 rokiem powierzchnia drzew owocowych w UE nieznacznie wzrosła (+ 0,4%). Między 2012 a 2017 rokiem wśród krajów o największej powierzchni drzew owocowych odnotowany znaczący wzrost sadów owocowych: w Polsce (+16 300 ha lub + 11%), w Grecji (+5 300 ha + 6%), w Rumunii ( + 3 400 ha lub + 6%) i w Portugalii (+ 2 500 ha lub +7%). Spadek odnotowano natomiast w Hiszpanii (-9 800 ha, -2%), we Włoszech (-6 300ha, lub -2%), Czechach (-4 100 ha, -29%) i Chorwacji (-1 900 ha, -24%).
Polska ma największą powierzchnię sadów jabłoniowych, Włochy gruszek, a Hiszpania: gajów pomarańczowych, małych owoców cytrusowych, brzoskwini, moreli oraz gajów cytrynowych.
W 2017 roku około jedna trzecia powierzchni przeznaczonej na sady jabłoniowe w UE znajdowała się w Polsce (160 800 ha, 34%), następnie Włochy i Rumunia (odpowiednio 55 800 ha i 55 100 ha, około 12%).
Powierzchnia sadów jabłoniowych w UE zwiększyły się o 23 900 ha w latach 2012-2017, przy czym większość tej ekspansji koncentrowała się w Polsce (+ 17 700 ha lub + 12%), Rumunii (+ 3 800 ha lub + 12%) i we Włoszech (+ 3 600 ha lub + 7%) . W Czechach odnotowano jednak znaczące redukcje (-2 700 ha lub -24%), a także w Słowacji (-1 500 ha, czyli -39%).
Nieco ponad połowa powierzchni gajów pomarańczowych w 2017 roku znajdowała sie w Hiszpanii (135 100 ha, lub 53%), a jedna trzecia we Włoszech (78 300 ha lub 31%). Większość pozostałych unijnych gajów znajdowało się w Grecji (28 800 ha lub 11%). Między 2012 a 2017 r. powierzchnia gajów pomarańczowych w UE zmniejszyła się o 11 700 ha, co zostało spowodowane spadkiem o 10% (-14 900 ha) w Hiszpanii. W UE Hiszpania posiadała także najwięcej hektarów niewielkich owoców cytrusowych (72 % całkowitej ilości w UE), cytryn (65%), brzoskwiń (41%) i moreli (32%). Włochy zajmowały drugie co do wielkości obszary obsadzone tymi wszystkimi (w.w.) owocami, ale miały największy obszar przeznaczony na sady gruszowe (29 000 ha lub 29% całkowitej powierzchni sadów gruszowych w UE).
Pomarańcze pępkowe stanowiły ponad połowę pomarańczy, a klementynki dominowały w śród mały owoców cytrusowych. W UE "pomarańcze pępkowe" stanowiły prawie dwie trzecie (62%) odmian drzew pomarańczowych w 2017 r., a klementynki stanowiły prawie dwie trzecie (68 %) małych drzew owocowych cytrusowych. Najbardziej reprezentowaną grupą odmian innych owoców drzew w 2017 r. były "brzoskwinie żółte" (43%), "wczesne" morele (42%) i "konferencyjne" (32%).
W sadach jabłoniowych można było stwierdzić większą różnorodność, przy czym odmiana "Golden Delicious" była najbardziej rozpowszechniona (ale zajmowała tylko 15% całkowitej powierzchni sadów jabłoniowych w UE), następnie Idared i Jonagold / Jonagored (po 10%).
- źródło: ec.europa.eu
Najnowsze komentarze