W pierwszych 11 miesiącach minionego sezonu (lipiec-maj) Ukraina wyeksportowała 83,9 tys. ton koncentratu jabłkowego.
Eksport koncentratu jabłkowego z Ukrainy wyniósł w ujęciu wartościowym 93,6 mln USD, dla porównania rok wcześniej sprzedaż koncentratu przyniosła ukraińskim eksporterom 89,6 mln USD.
„Wzrost ceny koncentratu jabłkowego w minionym sezonie wynika przede wszystkim ze spadku produkcji jabłek na Ukrainie. Ze względu na ograniczoną podaż produktów wysokiej jakości na rynku, producenci nie spieszyli się z przekazywaniem do przetwórstwa jabłek niskiej jakości, starając się jak najszybciej sprzedać je na rynku świeżym. Jednocześnie ceny tych owoców na początku sezonu 2019/2020 były 1,5-2 razy wyższe niż rok wcześniej. W związku z tym poziom cen jabłek przemysłowych był również znacznie wyższy niż w sezonie 2018/2019”- skomentowała Kateryna Zvereva, dyrektor ds. Rozwoju Apple Concentrate Market.
Jak informuje fruit-ukraine.org głównymi importerami koncentratu jabłkowego z Ukrainy w minionym sezonie były Polska i Stany Zjednoczone, które sprowadziły odpowiednio 23,7 tys. ton i 23,6 tys. ton tych produktów.
Wzrost zainteresowania ukraińskimi produktami ze Stanów Zjednoczonych wynika z ograniczenia dostaw koncentratu z Chin, w związku z napiętą sytuacją gospodarczą między krajami. Wśród pięciu największych odbiorców ukraińskiego koncentratu jabłkowego znajdują się również Austria, Niemcy i Białoruś.
- źródło: fruit-ukraine.org
Najnowsze komentarze