Blisko 70 proc. gospodarstw winiarskich na Podkarpaciu przyjmuje turystów. - W połowie z nich sprzedawane jest wino – powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro. Dodała, że turystów zwiedzających podkarpackie winnice "można spotkać każdego dnia" a lokalne szlaki winiarskie są "coraz lepiej oznaczone i wspólnie promowane".
Bum na zakładanie nowych winnic na Podkarpaciu przystopował, ale te, które już istnieją poszerzają swój areał. Profesjonalizuje się także ich oferta turystyczna, a wina są coraz lepsze – mówiła Wawro.
Zauważyła, że "zmiany na lepsze wymusza rosnąca konkurencja". - Obecnie turysta odwiedzający regiony winiarskie nie zadowoli się ofertą pod hasłem "to ciekawostka, której trzeba spróbować" – podkreśliła prezes.
Polskie winnice przyciągają turystów. Rusza sezonhttps://t.co/p5J0CulK6J
— Money.pl (@Money_pl) 22 kwietnia 2019
Winiarze wprowadzają w swoich gospodarstwach "dodatkowe atrakcje, np. biesiady przy winie, czy okazjonalne spotkania z winoroślą i winem w roli głównej". - Wszystko po to, by przyciągnąć turystów. Zainwestowali duże pieniądze w założenie winnicy i jeszcze więcej pracy i serca włożyli w jej prowadzenie. Produkują wino komercyjnie i chcą je dobrze sprzedać. Teraz już nie chodzi tylko o sprzedanie małych partii win zalegających w piwnicach, bo produkują wino na większą skalę – wyjaśniła Wawro.
- źródło: rzeszow.onet.pl za PAP / Czytaj całość >>>
Wiele osób jednak przyjeżdża do podkarpackich winnic tylko po to by kupić wino, które już dobrze znają i cenią –informuje prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.
W ocenie Wawro, "zainteresowanie winnicami rośnie, bo poprawia się jakość usług". - Coraz więcej gospodarstw winiarskich poza zwiedzaniem i degustacją zapewnia również noclegi i wyżywienie - zaznaczyła Wawro.
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic, które mają od kilku arów do nawet trzech hektarów. Przeważają jednak gospodarstwa winiarskie o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa. W podkarpackich winnicach dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: Seyval Blanc, Hibernal, Bianca, Jutrzenka, Johanniter na białe wina i Rondo, Regent, Marechal Foch oraz Leon Millot na czerwone –
- źródło: niezalezna.pl za PAP / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze