Fiskus konsultuje nowelizację podatku cukrowego, uzasadniając decyzję zmiany obecnych przepisów koniecznością uproszczenia poboru opłaty oraz wyeliminowania wątpliwości interpretacyjnych. Sęk w tym, że zamiast upraszczać obecne prawo, mnoży wątpliwości i budzi szereg kontrowersji ze strony branży - pisze w felietonie dla "Super Biznesu" dr Piotr Balcerowski, wiceprezes Instytutu Staszica.
Punktem spornym jest wykładnia Ministerstwa Zdrowia. Resort uważa, że cukier naturalnie obecny w owocach, które to owoce dodawane są pod postacią soku do napoju – automatycznie klasyfikuje ten produkt do grupy napojów z wymaganą daniną cukrową.
Można rzec, że stawia na podatkowej równi obok kolorowych napojów gazowanych i innych napojów, do których producenci dodają cukier, słodziki i inne substancje słodzące. To może szokować – zważywszy, że po raz kolejny podatek cukrowy pomija kategorie produktowe bezpośrednio związane z rynkiem cukierniczym, a skupia się na napojach, które do tej pory były z niego zwolnione. A chodzi o napoje, do których nie dodaje się cukru, a jego obecność wynika z naturalnych właściwości jakimi cechują się owoce.
Co ciekawe, napoje takie jak woda czy sok, nie podlegają opłacie cukrowej. Z kolei napój składający się z wody i soku (w proporcjach np. 70% soku i 20% wody w składzie, bez dodanego cukru czy substancji słodzących), wg. proponowanych zapisów, już tak. W ocenie urzędników z resortów finansów i zdrowia, odpowiedzialnych za nową konstrukcję podatku cukrowego, opłacie cukrowej powinien podlegać napój będący połączeniem obu składników. Logiczne wnioskowanie z tak przyjętej wykładni każe stwierdzać, że cukier naturalnie obecny w soku przestaje być uważany za naturalny …z chwilą dodania do tego soku wody. Idąc tym kierunkiem, sok i analogiczny sok rozcieńczony wodą, nie jest tym samym sokiem – choćby był wyciśnięty z tych samych owoców.
Ostatnie rozstrzygnięcia prawne są korzystne dla przedstawicieli branży napojowej. W najnowszym orzeczeniu Naczelny Sąd Administracyjny przyznał rację producentom piwa i orzekł, że cukry występujące w napojach naturalnie, np. w związku z fermentacją, nie są objęte opłatą cukrową. Na analogiczne rozstrzygnięcia czekają producenci soków, napojów z owoców i warzyw oraz sadownicy.
- źródło: superbiz.se.pl / Czytaj całość na superbiz.se.pl
Najnowsze komentarze