PKP Intercity wraz z polskimi sadownikami przygotowało specjalny poczęstunek dla wszystkich pasażerów, którzy 11 listopada wybiorą się w podróż pociągami ekspresowymi. Z okazji obchodów Dnia Niepodległości przewoźnik rozda podróżnym ponad 22 tysiące jabłek.
Wraz z polskimi sadownikami w jutrzejszych kursach EIC oraz EIP rozdamy podróżnym ponad 22 tysiące jabłek. :) #pkp https://t.co/VhRjOgajsZ pic.twitter.com/AEWzL6KMMr
— PKP Intercity (@PKPIntercityPDP) 10 listopada 2016
11 listopada br. PKP Intercity, wspólnie z Towarzystwem Rozwoju Sadów Karłowych, w ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw, będzie promowało zdrową, polską przekąskę. Na pokładach pociągów Express InterCity Premium (EIP) i Express InterCity (EIC) z dostępną usługą gastronomiczną przewoźnik rozda swoim pasażerom ponad 22 tysiące jabłek. Obsługa WARS wręczy każdej osobie specjalnie zapakowany i gotowy do konsumpcji owoc oraz ulotkę informacyjną.
Daj się skusić jabłku!
Polska jest największym producentem jabłek w Europie. Roczna produkcja jabłek wynosi około 3,5 mln ton. Niestety konsumpcja jabłek nie jest wprost proporcjonalna do produkcji. Wręcz przeciwnie, można śmiało powiedzieć, że Polacy spożywają stosunkowo najmniej tych owoców w Europie. Roczne spożycie wynosi około 16 kg na osobę. W Austrii przykładowo 28 kg/osobę/rok.
O wartościach żywieniowych jabłek napisano już wiele. Ich dużą zaletą jest niska kaloryczność. Jabłko średniej wielkości (100 g) zawiera 60 kcal, podczas gdy 100 g surowego ryżu lub makaronu odpowiada 350 – 400 kcal. Szczególnie pożyteczną rolę odgrywają zawarte w jabłku pektyny, które osłaniają błonę żołądkowa i jelita przed drażniącymi substancjami: kawą, herbata, alkoholem, nikotyną, nadmiarem soli, szkodliwymi mikroorganizmami. Jabłka zawierają bardzo dużo potasu, a także sód, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Jabłko lub dwa zjadane codzienne zapewniają prawidłowy poziom substancji mineralnych w organizmie. Jak wszystkie owoce, tak i jabłka zawierają witaminy: A, B, C, K , PP.
Brytyjczycy mawiają An apple a day keeps a doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka ode mnie) i nie mijają się z prawdą. Wiadomo jest, że jabłka zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, przyczyniają się prawidłowej pracy układu odpornościowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca czy udaru. Ekstrakt z jabłka znany z działania przeciwstarzeniowego często wykorzystywany jest w kosmetykach naturalnych.
#DajSieSkusicJablku
Od momentu wprowadzenia rosyjskiego embarga przez Rosję, nasi producenci mają problemy ze zbytem jabłek - mówi prof. Eberhard Makosz - Gdyby każdy statystyczny Polak zjadał jedno jabłko dziennie, rocznie zjadalibyśmy wszystkie jabłka deserowe wyprodukowane w Polsce.
Chcąc zachęcić Polaków do spożywania większej ilości jabłek, 11 listopada 2016 w Święto Niepodległości, dzięki wsparciu z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, polscy sadownicy będą częstowali jabłkami na pokładach pociągów PKP IC.
Namawiamy Polaków do jedzenia jabłek świeżych albo w formie przetworzonej – mówi Waldemar Żółcik, Grupa Producentów Owoców Fruit Family - Jest to owoc bardzo wszechstronny, który można zjeść na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Wszystko zależy od inwencji kulinarnej - dodaje
Najnowsze komentarze