W tym roku parch brzoskwini to częsty problem wielu sadów towarowych i nasadzeń amatorskich
– informuje Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy.
Poszkodowany: Brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica (L.) Batsch).
Objawy: małe, kuliste, oliwkowe plamy, które z czasem robią się ciemniejsze i powiększają się. W miejscu plam może tworzyć się warstwa korka i owoce w tym miejscu pękają. Pęknięcie mogą być miejscem wnikania innych patogenów.
Sprawca: parch brzoskwini - choroba grzybowa, której sprawcą jest Cladosporium carpophilum. Poraża przede wszystkim owoce, ale również liście i niezdrewniałe pędy.
Warunki pogodowe w tym roku sprzyjają rozwojowi parcha brzoskwini - ciepła i deszczowa aura idealnie odpowiada patogenowi, stąd wysokie nasilenie choroby.
Jak ograniczyć ? Warto zbierać porażone owoce, aby nie stanowiły źródła infekcji na przyszłość oraz wycinać pędy, na których widać niepokojące przebarwienia/ plamy.
- źródło: facebook.com/InstytutOgrodnictwa / foto: facebook.com/InstytutOgrodnictwa
Najnowsze komentarze