Naukowcy z Wrocławia opracowali technologię, pozwalającą odzyskiwać wodę, która dotychczas była marnowana przy produkcji soków owocowych.
Przeciętny Polak zjada rocznie aż dwanaście kilogramów świeżych jabłek. Produkuje się z nich też soki czy przeciery. Teraz dzięki technologii opracowanej przez badaczy z Politechniki Wrocławskiej, razem z firmą Organic Water, z jabłek uda się odzyskać również wodę.
– Przede wszystkim nie generujemy odpadu, odzyskujemy wodę. Jest to woda naprawdę dobrej jakości, którą można spokojnie pić. Ponadto minimalizujemy zużycie energii dla całej procedury produkcji soków owocowych – wyjaśnia dr hab. inż. Demis Pandelidis z Wydziału Inżynierii Środowiska PWr.
Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian jabłek. Wodę można odzyskiwać też z innych owoców, a nawet z warzyw. W Polsce, która jest jednym z największych producentów jabłek w Europie, wybór surowca był jednak oczywisty. – Ta woda dzisiaj jest kosztem, jest odpadem, trafia do ścieków na dobrą sprawę, a to jest woda, która pochodzi z owoców, ona właściwie stanowi 70% masy owocu, każdego jabłka, truskawki, porzeczki – tłumaczy Andrzej Plak z Organic Water.
Jak mówią naukowcy z Politechniki, taka technologia może przydać się nawet w kosmosie. – Czyli na przykład na Marsie, gdzie również wodę musielibyśmy w bardzo dużym stopniu oszczędzać po to, żebyśmy mogli ją wykorzystywać nie tylko do picia, ale też do podlewania roślin, które będą tam uprawiane – mówi prof. dr hab. inż. Bartosz Kaźmierczak, dziekan Wydziału Inżynierii Środowiska PWr.
Zanim jednak zaczniemy kolonizację Czerwonej Planety, możemy liczyć na rewolucję i olbrzymie oszczędności w branży producentów soków owocowych.
- źródło: wroclaw.tvp.pl
Najnowsze komentarze