Zbiory miały trwać w najlepsze, ale skończyły się dużo wcześniej. Właściciele winnic musieli szybko uporać się z winobraniem, bo deszczowa pogoda mogłaby zniszczyć owoce. Te w tym roku i tak mają mało cukru. Po raz pierwszy od lat Ministerstwo Rolnictwa wydało zgodę na dosładzanie win – informuje Agrobiznes.
Marcelin Małkiewicz robi wino od 8 lat jak mówi ten sezon był najtrudniejszy.
Wystąpiły bardzo groźne przymrozki wiosenne, więc już na tym etapie niektórzy winiarze stracili nawet 90 % plonów. Wrzesień był nieciekawy – dużo deszczu, niskie temperatury, więc te owoce bardzo powoli dojrzewały – informuje Marcelin Małkiewicz Winnica Sandomierska.
Jak dodaje Agrobiznes przez to jest ich mało i są kwaśne. Ministerstwo Rolnictwa po raz pierwszy od lat - wydało zgodę na dosładzanie wina. Być może skorzysta z tego Andrzej Bukalski jak przyznaje niektóre odmiany winogron tego wymagają:
Np. odmiana Sibera miała 18 % cukru, także dodanie 5 % więcej dawałoby rzeczywiście w tym momencie to, czego oczekujemy, czyli ok. 21-22 % cukru
Gorsza sytuacja, nie może natomiast przełożyć się na cenę - twierdzą producenci. I dodają - butelka sandomierskiego wina i tak jest droższa, niż włoskiego. Wszystko przez trudniejsze warunki. Wina produkowane w Polsce muszą być dużo droższe niż wina produkowane w krajach gdzie nie mamy problemów z klimatem, z pogodą.
Jak dodaje Agrobiznes w Świętokrzyskim jest ponad 40 winnic. Działają one nie tylko w okolicach Sandomierza, ale także Buska Zdroju i Szydłowa.
- źródło: tvp.pl
Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 20 maja 2016 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina:
USTAWA z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina Rozdział 2 Wyrób fermentowanych napojów winiarskich oraz obrót wyrobami winiarskimi
Art. 6. 1. Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się stosowanie:
1) sacharozy, glukozy, fruktozy, zagęszczonego soku owocowego, cukru palonego lub miodu – w przypadku wina owocowego, wina owocowego wzmocnionego, wina owocowego niskoalkoholowego, cydru i perry;
2) sacharozy, glukozy, fruktozy, cukru palonego, moszczu winogronowego, zagęszczonego moszczu winogronowego, rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego soku winogronowego – w przypadku wina z soku winogronowego;
3) sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, cukru palonego, miodu, moszczu owocowego, soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego – w przypadku wina owocowego aromatyzowanego, nalewki na winie owocowym, aromatyzowanej nalewki na winie owocowym, napoju winnego owocowego lub miodowego, aromatyzowanego napoju winnego owocowego lub miodowego i aromatyzowanego wina owocowego niskoalkoholowego;
4) sacharozy, glukozy, fruktozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, cukru palonego, miodu, moszczu winogronowego, zagęszczonego moszczu winogronowego, rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego soku winogronowego – w przypadku aromatyzowanego wina z soku winogronowego, nalewki na winie z soku winogronowego i aromatyzowanej nalewki na winie z soku winogronowego;
5) sacharozy lub moszczu owocowego – w przypadku wina owocowego markowego;
6) miodu lub sacharozy – w przypadku miodu pitnego;
7) miodu – w przypadku miodu pitnego markowego.
2. Do słodzenia wina owocowego aromatyzowanego, aromatyzowanego wina owocowego niskoalkoholowego, aromatyzowanego napoju winnego owocowego lub miodowego dopuszcza się stosowanie moszczu winogronowego, zagęszczonego moszczu winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego soku winogronowego, jeżeli nie spowoduje to zdominowania w wyrobie gotowym smaku, koloru lub zapachu właściwego dla owoców lub soków owocowych użytych do nastawu.
3. Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się stosowanie określonych w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia substancji słodzących innych niż wymienione w ust. (...).
- źródło: prawo.sejm.gov.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze