Coraz częściej mówi się i piszę o zrównoważonym rolnictwie.
Dla przypomnienia:
Rolnictwo zrównoważone ma na celu promowanie zrównoważonego systemu gospodarowania, który polega na racjonalnym wykorzystaniu zasobów przyrody, które umożliwia ograniczenie negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko oraz zapobiega ubytkowi substancji organicznej w glebie
Również polskie sadownictwo ten cel nie ominie.
Niech przykładem będzie nowa reklama telewizyjna wyemitowana w połowie listopada w głównych włoskich stacjach telewizyjnych.
Spot telewizyjny (patrz na końcu tekstu) tworzy rytmiczną paralelę między prostymi gestami codziennych konsumentów, a zaangażowaniem ponad 4000 rodzin sadowników, które każdego dnia dbają o swoje jabłka, ale także o swoje otoczenie (środowisko).
Konsorcjum MELINDA produkuje rocznie 400 000 ton jabłek rocznie w północnych Włoszech, w regionie Trydent- Adyga, obejmującego dolinę rzeki Noce. Ponad 4000 sadowników podzielonych na 16 spółdzielni tworzy właśnie takie konsorcjum. Uprawiają głównie takie odmiany jak Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji, Evelina Renatta. Więcej informacji na stronie melinda.it
Materiał filmowy przenosi również widzów w samo serce góry, aby odkryć podziemne miejsca, w których przechowywane są jabłka produkowane w konsorcjum Melindy. Jaskinie wykopane w skałach Dolomitów są obecnie jedynym na świecie magazynem do przechowywania owoców w środowisku podziemnym a zarazem w kontrolowanych warunkach atmosferycznych . Tak właśnie metoda przechowywania, przyczynia się do ochrony środowiska, biorąc pod uwagę znaczne oszczędności wody wynikające z możliwości wykorzystania energii geotermalnej do chłodzenia sprężarek oraz rezygnacji z paneli izolacyjnych z pianki poliuretanowej, których usunięcie generuje duże zanieczyszczenia.
Dodatkowo podziemmne magazyny sprzyjają ochronie krajobrazu i terenów rolniczych, unikając budowy nowych chłodni [budynków].
Zrównoważone sadownictwo Melindy wyraża się również w innych przyjaznych dla środowiska działaniach, które stanowią podstawę całego cyklu produkcyjnego. Nawadnianie odbywa się za pomocą systemów kroplowych, techniki zmniejszającej zużycie zasobów wodnych o 30% .
Ponadto Melinda wdrożyła plan poprawy efektywności energetycznej we wszystkich sortowniach i pakowniach: wymiana wszystkich systemów oświetlenia neonowego pozwoliła zaoszczędzić około 1,2 miliona kWh rocznie . Wszystkie systemy chłodnicze zostały również ulepszone dzięki zastosowaniu zmiennego układu skraplania, który umożliwia redukcję o około 1 milion kWh rocznie.
Wreszcie, 100% energii konsorcjum pochodzi ze źródeł odnawialnych i samodzielnie wytwarza około 6 mln kWh energii fotowoltaicznej rocznie.
Melinda prowadzi liczne działania mające na celu ochronę gleby i poszanowanie środowiska, aby zrównoważony rozwój przekładał się na konkretne działania, niezbędne zarówno konsumentom, jak i rodzinom producentów w Konsorcjum.
Jak myślicie, kiedy w Polsce któraś z dużych grup producentów owoców wraz z sadownikami wdroży takie rozwiązania ?
Para Melinda la sostenibilidad es una prioridad. Te contamos por qué @MeleMelinda @CSOItalyhttps://t.co/CQA0pGERER pic.twitter.com/w5w1Eo6dSP
— Revista Fruit Today (@fruittoday) December 30, 2020
Najnowsze komentarze