Lidl konsekwentnie udowadnia, że troszczy się o konsumentów – tym razem owoce, warzywa i żywność przetworzona z Lidla przewyższają standardy europejskie. Lidl dopuszcza pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE - czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidla niż dopuszcza UE.
To zobowiązanie jak i poprzednie mówiące o redukcji dodanych soli oraz cukru o 20% w produktach marek własnych Lidla wynikają z długoterminowej strategii firmy, która prowadzi wytężone prace nad swoimi produktami, eliminując z nich nadmierne ilości składników niekorzystnie wpływających na zdrowie konsumentów.
Zrównoważony rozwój stanowi integralną część strategii firmy i oparty jest na pięciu filarach – działaniach na rzecz: społeczeństwa, pracowników, asortymentu, dostawców oraz ekologii. W trosce o zdrowie klientów przyjęto zobowiązanie o redukcji zawartości pozostałości pestycydów.
Środki ochrony roślin są produktami chemicznymi lub biologicznymi stosowanymi do ochrony roślin przed szkodnikami, chorobami, niepożądanymi chwastami. Mają one istotny wpływ na zapewnienie plonu. Nawet w przypadku prawidłowego zastosowania, tych środków w produktach spożywczych, mogą wystąpić pozostałości pestycydów. Dlatego też dla żywności ustalone zostały dodatkowo najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów. Informują one, jakie są maksymalnie dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów bez wpływu na stan zdrowia człowieka.
Naszym celem jest dostarczanie artykułów spożywczych, tzn. zarówno świeżych owoców i warzyw, w miarę możliwości bez pozostałości. Jesteśmy w stanie osiągnąć ten cel dzięki ustanowieniu surowych norm, które znacznie przewyższają przepisy europejskie – przykładem takich produktów spełniających nasze kryteria są jabłka grójeckie
– podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.
Wszyscy nasi producenci poza certyfikatem Jabłka Grójeckiego ChOG , posiadają również jeden z certyfikatów gwarantujących jakość i bezpieczeństwo produktu. Te certyfikaty to Integrowana produkcja i/lub GLOBALG.A.P Integrowana produkcja to krajowy, proekologiczny system produkcji owoców, warzyw i produktów rolnych bazujący na metodykach opracowanych dla wybranych gatunków przez państwowe instytucje. Natomiast GLOBALG.A.P. to najważniejszy, międzynarodowy system zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej jednakowy dla producentów na całym świecie.
– Maciej Majewski Prezes Zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Wdrożone i certyfikowane w gospodarstwach systemy jakości i bezpieczeństwa żywności opierają się na planowaniu produkcji w taki sposób żeby osiągnąć bardzo dobrej jakości plon przy jak najmniejszej ingerencji w środowisko. Dlatego dla nas jest tak ważne odpowiednie przewidywanie i planowanie produkcji. Doskonałym przykładem takiego działania jest dobór odmian mało wrażliwych lub wręcz odpornych na choroby, żeby w przyszłości ograniczyć ochronę. Oczywiście wszystkie zabiegi muszą mieć swoje uzasadnienie, sama ochrona jest oparta na sygnalizacji chorób i szkodników prowadzonym przez niezależną firmę doradczą lub monitoring prowadzony przez sadowników
– Adam Pajewski Członek Zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Informacja prasowa Lidl Polska
Najnowsze komentarze