Jak wynika z najnowszego raportu udostępnionego przez Komisję Europejską
Zbiory jabłek w UE w sezonie 2021/2022 wzrosną o 10% do 12,5 mln ton (+8% w porównaniu do średniej z 5 lat).
Wzrost produkcji jabłek napędza Polska (+27% rok do roku), co jest wynikiem wzrostu powierzchni upraw o 7% rok do roku oraz sprzyjających warunków pogodowych. Wysoka zbiory i niskie ceny jabłek w Polsce powinny spowodować wzrost udziału jabłek przeznaczonych do przetwórstwa (do 34% w 2021/22 wobec 29% w 2020/21).
Łącznie w UE przewiduje się sprzedaż około 7,8 mln ton jabłek do spożycia świeżego (+2% rok do roku) i 4,1 mln ton do przetwórstwa.
Spożycie świeżych jabłek na mieszkańca w UE powinno pozostać na wysokim poziomie (15,3 kg) dzięki niższym cenom i rosnącej świadomości zdrowego stylu życia. Oczekuje się, że spożycie przetworzonych jabłek na mieszkańca wzrośnie do około 8 kg (+9,3% rok do roku).
Eksport świeżych jabłek może wzrosnąć o 8% rok do roku (-5% w stosunku do średniej z 5 lat). Niskie ceny jabłek w UE, obecne wysokie koszty transportu i brak dostępności kontenerów mogą jednak wpłynąć na rentowność. Import powinien nadal spadać zgodnie z długoterminową tendencją (-7% rok do roku, -23% wobec średniej z 5 lat).
W latach 2021/22 eksport przetworzonych jabłek z UE może wzrosnąć o 67% (+27% w porównaniu do średniej z 5 lat). Wzrost ten jest spowodowany wysoką dostępnością jabłek, stabilnym popytem w USA (główny kierunek eksportu UE) oraz obecnie znaczącą przewagą konkurencyjną UE nad Chinami (znacznie niższe koszty frachtu i brak cła przywozowego). Wysoka dostępność jabłek do przetwórstwa na rynku UE będzie również ciążyć na imporcie tych produktów (-6% rok do roku, 13% poniżej średniej 5-letniej).
- źródło: ec.europa.eu
Najnowsze komentarze