Białe truskawki od lat są uważane za luksusowe owoce na japońskim rynku, są kupowane jako prezenty, a nie tylko jako słodka przekąska.
Jedną z najrzadszych i najdroższych odmian białej truskawki jest White Jewel („Biały Klejnot”).
Truskawka White Jewel została wyhodowana w 2013 roku przez Yasuhito Teshima, jest wynikiem wielu lat pracy i specjalnej techniki uprawy. Hodowca przez lata krzyżował różne odmiany truskawek i doskonalił technikę ich uprawy tak, aby uzyskać dużą i białą (na zewnątrz i wewnątrz) truskawkę.
Jednym z sekretów uprawy truskawek White Jewel jest zmniejszenie ekspozycji na światło słoneczne, co zmniejsza poziom antocyjanów, naturalnych substancji chemicznych nadających kolor owocom i warzywom. Ale Yasuhito Teshima przyznaje, że nawet po latach prób i błędów jego technika nie jest doskonała. Tylko 10% truskawek jest białych, a reszta posiada czerwone lub różowe plamy.
Truskawki White Jewel są sprzedawane pojedynczo za 10 USD (39 złotych) lub w bardzo małych opakowaniach za 40 USD (ok. 156 zł).
Owoce White Jewel są znacznie słodsze niż zwykłe czerwone truskawki, w smaku przypominają ananasa,
- źródło: odditycentral.com
- foto: ONLY in JAPAN
Najnowsze komentarze