Wielkość produkcji śliwek w hiszpańskim regionie Estremadura (autonomiczna wspólnota w Hiszpanii. Składa się z prowincji Cáceres i Badajoz. Graniczy z Kastylią i Leónem, Kastylią-La Manchą i Andaluzją oraz Portugalią na zachodzie), głównym obszarze produkcji tego owocu w Hiszpanii, jest o około 25% niższa niż w poprzednim sezonie.
Chociaż pierwsza część sezonu była dobra pod względem popytu i cen, jednak zaskakująca utrata rynku brazylijskiego (w ubiegłym sezonie przewieziono tam ponad 20 000 ton. ) w tym roku doprowadziła do spadku cen. W rzeczywistości, gdyby nie brak tego (brazylijskiego), rynku kampania prawdopodobnie byłaby dobra, biorąc pod uwagę spadek produkcji w innych krajach, takich jak Włochy, Francja, Portugalia czy Grecja, z powodu przymrozków i gradu.
Hiszpańska śliwka trafia również na inne rynki krajów trzecich, takie jak np.: Indie. Ale Europa pozostaje jednym z głównych kierunków eksportu śliwek. Jednak w takim roku braki hiszpańskiej śliwki są coraz bardziej wypełniane przez lokalne produkcje.
„Polska od lat ma dużą produkcję śliwek. Anglicy już konsumują swoje brytyjskie śliwki, które są preferowane na rynku, gdzie promuje się i zachęca do rodzimych owoców. Tracimy też rynek norweski, który ma już swoje własne śliwki, podobnie Niemcy"
- mówi eksporter pytany przez portal freshplaza.
Coraz więcej krajów w Europie do których można byłoby eksportować (hiszpańskie) śliwki stają się samo wystarczalne z podaży tego owocu. Jaka przyszłość czeka uprawy śliwek w Hiszpanii ?
What does the future hold for Spanish plums?https://t.co/vFAP3pJNia pic.twitter.com/wR2qNBTGG6
— FreshPlaza (@FreshPlaza_com) August 14, 2020
Najnowsze komentarze