Pewnie wielu z Was sadowników może nie natrafić na tego typu publikacje w Internecie, ale będziemy je cytować TYLKO po to abyście wiedzieli i widzieli jakie zalecenia podaję się w mediach dla naszych potencjalnych klientów kupujących jabłka.
Źródłem jest serwis salon24.pl. Autor podpisany 'ja'. Może i serwis internetowy mniej znany, autor jeszcze bardziej, ale liczba cytowań i udostępnień w sieci powoduje że można natknąć się kilkukrotnie na tego typu treść.
W Polsce sadownictwo ekologiczne praktycznie nie istnieje. Jak mówią eksperci, z roślin sadowniczych, tak naprawdę bez oprysków da się wyprodukować jedynie borówkę.
Czyli jak tu wierzyć w jabłko 'eko' czy 'bio' jeśli eksperci mówią że stylko borówka... Każdy z nas pewnie zna gospodarstwa sadownicze produkujące w systemie 'eko' Fakt jest ich bardzo mało, ale są. Eksperci mówią... szkoda że bez podania nazwisk tych ekspertów.
Naukowcy odkryli, że jabłka należą do owoców najbardziej „zanieczyszczonych" pestycydami.
Kilka innych owoców przed jabłkiem znajduje się na tej liście. Tylko pewnie jesień to nie jest dobry czas aby pisać o truskawce ?
Konsumenci przyzwyczajeni do standardowych odmian jabłek nie chcą kupować odmian przystosowanych do produkcji eko.
I tak i nie. W telewizji przy ostatnich kampaniach promujących spożywanie owoców / jabłek wszyscy wspominają Kosztele, Malinówkę, Szarą Renetę. Z innych nazw odmian konsumencie najczęściej wymieniają Szampiona, Gale, może Ligola i Jonagoldy... i tyle jeśli chodzi nazwy odmian.
Z drugiej strony wyprodukowanie odmian jabłek w całości ekologicznych, ale dorodnych i zdrowych, jest operacją bardzo ryzykowną oraz kosztowną, za co klienci przyzwyczajeni do tanich owoców, niespecjalnie chcą płacić
A kto przyzwyczaił klientów że owoce muszą być tanie ? Tutaj lista sieci marketów powinna się pojawić...
Największą zaletą targów i różnego rodzaju straganów jest to, że mamy zaufanie do sprzedawcy oraz poczucie, że sprzedawane produkty są uprawiane przez sprzedawcę lub jego rodzinę. Tymczasem zdecydowanie bardziej niepewne jest kupowanie owoców czy warzyw na bazarkach niż w sklepach. Owoce produkowane przez dużych producentów i grupy producenckie wypuszczane na rynek (sieciówki, markety spożywcze), produkowane są pod wymagane przez te sieci systemy jakości i przebadane na obecność pozostałości pestycydów. Z kolei owoce sprzedawane z bazarku nie przechodzą z reguły żadnych testów i nie wiemy, czy spełniają normy bezpieczeństwa dla konsumenta.
Czyli z jednej strony zaufanie do sprzedawcy z targowiska, ale na końcu taką wątpliwość czy nie lepiej i tak w sieciówce kupować jabłek bo bezpieczniej ?
Warto kupować nasze, krajowe jabłka – są lepszej jakości niż owoce sprowadzane zza granicy.
Tak tutaj się zgadza !
Nowe plenne #odmiany jabłoni wchodzące do uprawy
— sadownictwo (@sadowniczy) September 30, 2020
oraz wzrost powierzchni #nawadnianych sadów wpływają na #wielkość #zbiorów. https://t.co/zn7DLdIHAS
Jak poznać, czy wybierasz zdrowe, świeże jabłka? Co dyskwalifikuje owoc?
i tutaj cała lista wytycznych m.in:
brązowe plamy. Wywoływane przez rakotwórczą patulinę przebarwienia przenikają do miąższu. Takie jabłko jest zepsute i nie nadaje się do spożycia.
pomarszczona skórka jabłka to znak, że jest ono nie świeże, zbyt długo leży w sklepie. Takie jabłko można zjeść, ale lepiej jednak zużyć je do ciast, przetworów.
suche brązowo-brunatne plamy na skórce to owoce porażone parchem – najbardziej pospolitym grzybem, który atakuje jabłonie. Takie jabłka nie powinny znaleźć się w sklepie, ale jeśli się na nie natkniesz, np. na targu, nie kupuj ich
plamy połączone z biało-szarym nalotem, to znak, że chorują na szarą pleśń. Omijaj z daleka zarówno zakażone sztuki, jak i te, koło których leżą: chore owoce zarażają zdrowe.
wyraźne dziurki, miękkie plamki albo zaschnięty sok na powierzchni – może to być znak, że jabłko jest robaczywe.
oznaki nadpsucia, gnicia - nie kupuj takich jabłek, bo możesz się zatruć.
zbyt piękna i błyszcząca skórka. Jeśli wygląda wyjątkowo nienaturalnie, może to znaczyć, że jabłko było polerowane albo woskowane, żeby lepiej się prezentować. Widać to podczas mycia, ma się wrażenie, że jabłko jest tłuste
Tylko wcześniej napisane było że grupy dostarczają do sieciówek jabłka zgodnie z określonymi standardami. Więc skąd biorą się w/w objawy ?
Jak kupić zdrowe #jabłka? Przeczytasz w naszym rewelacyjnym poradnikuhttps://t.co/ne4SUwjh4B
— Salon24.pl (@Salon24pl) October 4, 2020
Najnowsze komentarze