Mało doceniana, ale bardzo zdrowa. Jagoda kamczacka to super owoc. Choć w tym roku plon zmniejszyły przymrozki, to i tak polskie plantacje wyprodukują sporą ich ilość. Właśnie trwają zbiory – podaje Agrobiznes.
Jagoda kamczacka zadomowiła się u nas na dobre.
Polska stała się największym producentem owoców jagody kamczackiej na świecie. Plantacji w Polsce jest bardzo dużo, są one zlokalizowane w całej Polsce
– informuje Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej.
Mamy odmiany polskie, rosyjskie i kanadyjskie. Zarówno deserowe jak i przemysłowe i każda ma inny smak. Odmiany przemysłowe zbierane są kombajnem i trafią do przetwórstwa, za to deserowe zbierane są ręcznie i sprzedawane na lokalnych rynkach.
Jagoda kamczacka jest ciągle jeszcze mało znaną rośliną w Polsce. Na szczęście to wszystko się zmienia i cieszy się coraz większym powodzeniem i zaufaniem konsumentów wiec myślę, że to roślina przyszłościowa
– mówi Jacek Grabowski, właściciel plantacji (Dębowo).
Owoce jagody kamczackiej są bardzo zdrowe, nazywane są „owocem życia” lub „bombą witaminową”.
W Polsce produkujemy tyle jagód kamczackich, że dla nikogo nie zabraknie, choć tego roku będzie ich nieco mniej niż zwykle (wiosenne przymrozki, niedobory wody) – dodaje Agrobiznes.
- źródło: tvp.pl
W województwie lubelskim przybywa plantacji tego owocu, choć pojawiają się też problemy - głównie te związane ze sprzedażą. Rozwiązaniem jest sprzedaż wprost z plantacji.
#Ceny #jagody #kamczackiej – FORUM https://t.co/kfSWwFMMlP
— sadownictwo (@sadowniczy) June 27, 2020
Za 10 dag jagody w sklepie zapłacimy nawet 6 zł, natomiast kg u producenta to koszt 8 zł – czytamy na lublin.tvp.pl
- źródło: lublin.tvp.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze