Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia. Odnotowano wzrost wartości wszystkich wskaźników obrazującego jakość naszej diety. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki maja.
W maju ponownie jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. 90% Polaków jadło jabłka, w tym 23% codziennie. Na drugim miejscu znalazły się truskawki (44%), a na trzecim borówki (43%), codziennie, zarówno truskawki, jaki i borówki spożywało 3% badanych.
W porównaniu z kwietniem zauważyć można wzrost spożycia truskawek, malin, borówek i innych owoców jagodowych oraz ich przetworów.
Interpretując powyższe wyniki należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków
– mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
- źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze