Odwiedziliśmy gospodarstwo sadownicze Mateusz Prymas-a w rejonie Czarnkowa (woj. wielkopolskie). Zobaczcie jakie odmiany jabłoni i jakie jabłka produkuje sadownik. Jak sprzedaje swoje owoce ? Które odmiany jabłek są najbardziej popularne wśród jego odbiorców ?
Zapraszamy do oglądania.
W ostatnich latach bardzo często konsumenci zwracają uwagę nie tylko na wygląd owoców, ale również na wartości odżywcze i prozdrowotne owoców. Jedną z ważniejszych cech świadczącą o prozdrowotnych właściwościach owoców jest zawartość związków fenolowych oraz aktywność antyoksydacyjna (przeciwutleniająca). Analizy wykonane w Instytucie Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu wykazały istotne zróżnicowanie w zawartości związków fenolowych w owocach oraz w ich ogólnej aktywności antyoksydacyjnej.
Jabłka zbierane w sadach z terenu Wielkopolski charakteryzowały się wyższą aktywnością antyoksydacyjną oraz wyższą zawartością związków polifenolowych.
Jabłka Wielkopolskie 5 marca 2020 roku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej informacji na stronie www.jablkawielkopolskie.pl
Najnowsze komentarze