W ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 procent - wynika z analizy koszyka zakupowego. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych,
Niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka
– czytamy na polskieradio24.pl
O tej porze roku sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc grudzień do grudnia, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo.
Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 procent
- zauważył ekspert rynku Maciej Kmera.
W przypadku owoców importowanych koszyk jest droższy o 13,4 proc., a warzyw - o ponad 25 proc. Najwięcej zdrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.).
Na rynku owoców podaż i ceny jabłek i gruszek są stabilne. Jest też szeroka oferta cytrusów z Hiszpanii, Włoch, Grecji i Turcji - podaje polskieradio24.pl
- źródło: polskieradio24.pl za PAP
Najnowsze komentarze