Być może różne zabiegi w kuchni z wykorzystaniem cytryny z celu uniknięcia zmiany koloru jabłek w surówce odejdą w niedługim czasie do lamusa dzięki wysiłkom kanadyjskiej firmy Okanagan Specialty Fruits (OSF), wywodzącej się od firmy specjalizującej się w handlu świeżymi owocami i warzywami. Firma ta, chce wprowadzić na rynek dwie odmiany genetycznie zmodyfikowanych jabłek (GMO), które zostały zaprojektowane w ten sposób, by nie brązowiały.
W wyniku transformacji uzyskano szereg roślin dwóch popularnych odmian jabłek Golden Delicious i Granny Smith.
- źródło: geekweek.pl / czytaj całość >>>
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by w ten sam sposób zmodyfikować inne odmiany jabłoni. Jak twierdzą przedstawiciele firmy Okanagan modyfikowane jabłka to nie tylko ukłon w kierunku klientów, ale również szansa na ograniczenie strat wynikających z wyrzucania owoców do śmietnika z powodu ich nieapetycznego wyglądu.
- źródło: Wojciech Zalewski.blog / czytaj całość >>>
Tym samym odrzucono głos branży ekologicznej, która starała się zablokować wprowadzenie do obrotu nowych odmian GMO.
- źródło: alternews.pl / czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze