1 kwietnia 2020 r. laboratorium Instytutu Agronomicznego Fertico w Grójcu otrzymało oficjalną akredytację od Polskiego Centrum Akredytacji. Jest to formalne uznanie kompetencji laboratorium w zakresie badań gleby, produktów rolnych i żywności.
W procesie akredytacji grójeckie laboratorium potwierdziło przede wszystkim umiejętności i kompetencje personelu, sprawność systemu kontroli jakości według normy PN EN 17025:2018-02, standaryzację procedur, a także z powodzeniem przeszło porównania międzylaboratoryjne, które wykazały zgodność otrzymywanych wyników z wynikami innych akredytowanych placówek.
Akredytacja Nr AB 1748 wydana przez PCA obejmuje szeroki zakres analiz gleby, żywności i produktów rolnych. Obejmują one badania fizyczne, chemiczne, biochemiczne i mikrobiologiczne. Nowoczesna aparatura badawcza pozwala Instytutowi Agronomicznemu Fertico na wydawanie bardzo precyzyjnych wyników w krótkim czasie.
Obecnie Instytut Agronomiczny Fertico wykonuje usługi dla rolnictwa takie, jak np. badania składu gleby i wody, analizy pozostałości substancji aktywnych w plonie, a także identyfikuje patogeny obecne na roślinach.
Ofertę uzupełnia szereg specjalistycznych usług dla branży spożywczej w tym badania mikrobiologiczne żywności. Laboratorium planuje dalszy rozwój zespołu badawczego oraz zakresu usług.
Akredytacja PCA jest istotnym uzupełnieniem posiadanych już wcześniej przez grójecki instytut certyfikatów GLP (Dobrej Praktyki Laboratoryjnej) i GEP (Dobrej Praktyki Eksperymentalnej).
Więcej informacji o firmie na www.fertico.pl
Przypomnijmy:
Instytut Agronomiczny Fertico znajduje się w Grójcu przy ulicy Mogielnicka 33.
Przed dostarczeniem materiału do analiz proszę zapoznać się z:
- Instrukcja poboru gleby >>>
- Instrukcja poboru liści >>>
- Instrukcja poboru owoców >>>
- Instrukcja poboru prób roślin jagodowych >>>
- Instrukcja poboru prób roślin ziarnkowych i pestkowych >>>
Najnowsze komentarze