USDA szacuje że światowa produkcja jabłek w sezonie 2020/2021 wyniosła ok. 75,9 mln ton, czyli o 3,6 mln ton mniej niż przewidywano w poprzednim raporcie.
Zbiory jabłek w Chinach w sezonie 2020/2021 wyniosły około 40,5 mln ton.
W Unii Europejskiej zebrano 12,2 mln ton jabłek (o 500 tys. więcej niż szacowano).
W USA zbiory jabłek wyniosły ok. 4,5 mln ton, w Turcji 4,3 mln ton, w Indiach 2,3 mln ton, w Rosji 1,5 mln ton, a na Ukrainie 1,4 mln ton. Zbiory jabłek w Brazylii i w Chile szacowane są na ok. 1,1 mln ton, w Republice Południowej Afryki na 966 tys. ton, w Meksyku na 680 tys. ton, a w Nowej Zelandii na 543 tys. ton.
Wielkość globalnej konsumpcji jabłek Amerykanie przewidują na poziomie ok. 75,6 mln ton. Najwięcej jabłek zostanie skonsumowanych w Chinach – ok. 39 mln ton. W Europie spożycie jabłek szacuje się na ok. 11,8 mln ton.
Największym importerem jabłek będzie Rosja, która zaimportuje w tym sezonie ok. 615 tys. ton jabłek. 460 tys. ton jabłek trafi do krajów Unii Europejskiej, a 285 tys. ton importują Indie.
Największym eksporterem jabłek w sezonie 2020/2021 będą Chiny, wyeksportują w sumie ok. 1 mln ton jabłek. Kraje UE wyeksportują ok. 880 mln ton jabłek (spadek z poprzednimi prognozami o 135 tys. ton), a USA 750 tys. ton.
- źródło: apps.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze