Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 maja 2020 roku wynosiły ponad 1,1 mln ton (w maju 2019 roku było to ok. 1,5 mln ton).
W ciągu miesiąca zapasy jabłek w UE zmniejszyły o ponad 643 tys. ton - zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 kwietnia 2020 roku wynosiły ponad 1,7 mln ton [czytaj wpis: Ile jabłek w komorach ? WAPA 04/2020].
Największe zapasy jabłek w maju br. znajdowały się we Włoszech – ponad 352 tys. ton, we Francji – ok. 230 tys. ton i w Polsce – 163 tys. ton.
W ciągu miesiąca (od 1 kwietnia 2020 r. do 1 maja 2020 r.) najwięcej jabłek ubyło z włoskich chłodni - 204 tys. ton. W Polsce w ciągu miesiąca zapasy jabłek zmniejszyły się o ok. 166 tys. ton, a we Francji o ok. 100 tys. ton.
Wśród odmian jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w maju 2020 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 472 tys. ton), Jonagold (ponad 81 tys. ton), Idared (ponad 56 tys. ton), Granny Smith (ponad 49 tys. ton) oraz Gala (ponad 47 tys. ton).
W ciągu miesiąca najwięcej w UE ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. 174 tys. ton), Gala (ok. 50 tys. ton) i Cripps Pink (ok. 34 tys. ton).
Według danych WAPA w polskich magazynach na dzień 1 maja 2020 roku najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Idared (50 tys. ton), Golden Delicious (35 tys. ton), Gloster (22 tys. ton) oraz Red Jonaprince (20 tys. ton).
Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA z polskich chłodni w ciągu miesiąca (od 1 kwietnia do 1 maja 2020 r.) najwięcej ubyło jabłek odmiany Idared (30 tys. ton). O 25 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Szampion i Golden Delicious, a o 20 tys. ton zapasy odmiany Red Jonaprince.
*brak danych z niektórych krajów UE
- źródło: wapa-association.org
Najnowsze komentarze