Francuscy sadownicy powracają do korzeni i promują historyczną lokalną odmianę jabłek Ariane. Jest to jedna z pierwszych odmian wprowadzonych na rynek krajowy, o doskonałym słodko-kwaśnym smaku. Ceniona jest zarówno przez producentów, jak i konsumentów, bowiem posiada wiele zalet oprócz walorów smakowych: jest odporna na parcha i nie jest podatna na przemienność owocowania, co zapewnia stabilny dochód dla sadowników.
Między innymi dlatego producenci Ariane biorą udział w międzynarodowym wydarzeniu „Le Mondial du Lion”, które trwa od wczoraj do niedzieli br., gdzie można skosztować tego niedocenianego smaku.
To tylko jedna z kilku form promocji tej odmiany, bo jak mówią producenci i dystrybutorzy, to jabłko, które naprawdę zasługuje na odkrycie i spróbowanie!
Czy w Polsce, mając na myśli nieco starszych konsumentów, również warto pomyśleć o powrocie do towarowej produkcji takich odmian jak: Kosztela, Szara Reneta czy Papierówka?
- źródło: FB – Związek Sadowników RP
Najnowsze komentarze