Europosłowie przyjęli nowe zasady dotyczące certyfikacji i etykietowania żywności ekologicznej. Nowe prawo ma usprawnić kontrolę i umożliwić certyfikację grupową dla małych producentów,. Ma również na celu zwiększenie podaży ekologicznych nasion i zwierząt na rynku.
Kolejny etap to przyjęcie rozporządzenia na posiedzeniu Rady Ministrów Rolnictwa krajów UE w czerwcu br. Nowe regulacje mają wejść w życie w 2021 roku.
Najważniejsze założenia nowego rozporządzenia dotyczącego rolnictwa ekologicznego
Zgodnie z komunikatami przesłanymi przez Parlament Europejski, nowe rozporządzenie ma przynieść przynajmniej kilka, niżej wymienionych, korzyści.
- Dokładniejsza kontrola. Wszystkie podmioty łańcucha dostaw mają być kontrolowane przynajmniej raz w roku (ten postulat jest już spełniony w aktualnie obowiązującym rozporządzeniu)
- Równa konkurencja. Producenci żywności ekologicznej z krajów spoza Unii Europejskiej będą podlegać dokładnie tym samym normom i regulacjom, co producenci w krajach wspólnoty.
- Zapobieganie pozostałościom pestycydów. Rolnicy mają podjąć wszystkie możliwe środki ostrożności, aby zapobiec przypadkowemu zanieczyszczeniu syntetycznymi środkami ochrony roślin (zabronionym w rolnictwie ekologicznym) i nawozami. Na 2025 rok planowane jest zniesienie jakichkolwiek minimalnych progów pozostałości pestycydów.
Nowe regulacje oznaczają , że przy stwierdzeniu jakichkolwiek pozostałości, także na poziomie 0,004 mg/kg produkt będzie zablokowany, także w sklepie, nawet jeśli zanieczyszczenie jest nie z jego winy np. DDT na poziomie 0,0013 mg/kg, a podmiot będzie musiał udowodnić, że podjął wszystkie kroki, żeby uniknąć zanieczyszczenia. Jakie kroki może podjąć właściciel sklepu w przypadku DDT zastosowanego 40 lat temu?
- podkreśla Dorota Metera, prezes jednostki certyfikującej Bioekspert
- Lepsze zaopatrzenie w ekologiczne nasiona i zwierzęta. W każdym kraju UE powstać mają elektroniczne bazy danych dostępności ekologicznych nasion i zwierząt.
Skąd rolnicy wezmą ekologiczne nasiona i zwierzęta? Z rozporządzenia?
- pyta Dorota Metera, prezes jednostki certyfikującej Bioekspert
- Gospodarstwa “mieszane”. Rolnicy będą mogli, w ramach jednego gospodarstwa, prowadzić uprawy ekologiczne i konwencjonalne, ale będą musieli je bardzo wyraźnie rodzielić.
- Procedury certyfikacyjne mają być prostsze dla małych gospodarstw.
- Nowe produkty takie jak sól, olejki eteryczne, korek będą mogły podlegać certyfikacji. Będzie również możliwość poszerzenia listy produktów objętych certyfikacją ekologiczną.
- źródło / czytaj całość biokurier.pl >>>
Najnowsze komentarze