Plantatorzy i piwowarzy zapraszają na Weekend piw malinowych. Odbędzie się on 18-21 lipca w 37 pubach w całej Polsce1. Zaproszenie to okazja dla wszystkich producentów owoców by lepiej poznać branżę piwnych rzemieślników. Jest modna, potrzebuje owoców do przetwórstwa i kompetencji plantatorów.
Weekend promuje prawdziwe owoce jako dodatek do piwa oraz samą malinę, która doskonale łączy się z piwem. Od lat wiedzą o tym koncerny, które niezmiennie produkują piwa z dodatkiem syropu glukozowego, barwników i aromatów malinowych. Piwowarzy w browarach rzemieślniczych dodają tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin.
Maliny doskonale łączą się z piwem
Maliny w opinii nas piwowarów są owocem niezwykle szlachetnym. Możemy je wykorzystać do praktyczne każdego rodzaju piwa, nadają mu piękny kolor, aromat i słodko-kwaśny smak. Mają dużo witaminy C, substancji przeciwutleniających. Piwa z naturalnym dodatkiem malin lub soku, dłużej zachowują świeżość – mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar Browaru Stu Mostów.
Maliny najpopularniejszym dodatkiem wśród jagodowych
W piwach jasnych sok malinowy nadaje przepiękny, czerwony kolor. Przykładem przygotowywany do weekendowych degustacji SALAMANDER Raspberry and Peach Gose. Natomiast w piwach ciemnych, takich jak WRCLW Raspberry Rye RIS, niesamowicie wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który wraz z czekoladowo-kawową podstawą tego stylu stwarza wrażenie ciemnego tortu z malinami - dodaje Gulej.
Wśród atrakcji weekendu malinowe piwa z czołowych europejskich browarów BREWSKI Mangohallonfeber (APA z mango i malinami), BREWSKI Homeland (Berliner Weisse z malinami, jagodami i borówkami) oraz NAPARBIER Fruitmagic Berrymagic (Berliner Weisse z malinami, jeżynami, wiśniami, jagodami i czarną porzeczką). Czas na polskie superowoce!
Polski kraft rozwija się bardzo dynamicznie, a owoce są wiodącym dodatkiem. Mamy w obu branżach kompetencje by robić najlepsze piwa jagodowe na świecie. Naszą rolą jest łączyć plantatorów i piwowarów - mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
Dużym sukcesem zakończył się czerwcowy Weekend piw truskawkowych. W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” promowane były piwa truskawkowe. 25 pubów w 14 miastach pomogło dotrzeć z informacją o piwach truskawkowych do blisko 250 tys. osób.
Owoce są dziś najpopularniejszym dodatkiem do piwa
Piwa z różnymi dodatkami stanowiły połowę premierowych piw, które pojawiły się na rynku w 2018 roku. W większości przypadków do piw dodawane są owoce. Najczęściej dodawanymi do piwa owocami są obecnie cytrusy, mango i marakuja. Malina plasuje się na 4 miejscu mówi Kacper Groń, z blogu Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości w ofercie polskiego kraftu.
Dziś owoce dominują w piwach typu Milkshake IPA, Sour Ale oraz Fruit Ale. W tym sezonie owoce pojawiają się głównie w piwach Milkshake IPA - podobnie jak w poprzednich latach. Nowością są liczne wariacje owocowe na temat piw bezalkoholowych - np. bezalkoholowe Mango Ale. Spośród owoców jagodowych żadne nie pojawiły się jeszcze w piwach bezalkoholowych – dodaje Groń.
Zapraszamy na weekend piw malinowych
Oto pełna lista pubów, które zapraszają na Weekend piw malinowych. Rezerwujcie czas w dniach 18-21 lipca:
-
Bydgoszcz – Kraftodajnia
-
Gdańsk – Loft, Pub Browar Spółdzielczy, Maverick Gdańsk
-
Gdynia – Beczka Chmielu
-
Gliwice: IBU Craft Beers, Stary Kufel
-
Kalisz – Piana
-
Katowice: Biała Małpa
-
Kraków - Weźże Krafta, BeerStreet, Miejscówka, House of Beer - Kraków, Craftownia - Krakowski Wielokran
-
Lublin – Św.Michał - pub regionalny
-
Łódź – Pub Browar Spółdzielczy, Pub Piwoteka Narodowa
-
Poznań - Wściekły Chmiel, Piwna Stopa
-
Sopot – No. 5
-
Świdnica - Ambasada San Escobar
-
Warszawa – Hoppiness Beer & Food, Cuda na Kiju - multitap bar, Jabeerwocky Ursynów, Jabeerwocky, Kufle i Kapsle - multitap bar, Kufle i Kapsle Powiśle, Kufle i Kapsle Żoliborz
-
Wrocław – 4HOPS Cycling Pub, La Famiglia Pizzeria, Szynkarnia - local food & multitap, Craftova, Kontynuacja, Marynka Piwo i Aperitivo, Targowa - Craft Beer and Food oraz w pubie Browaru Stu Mostów.
Zapraszamy na Weekend piw malinowych, 18-21 czerwca!
Promocja owoców jagodowych odbywa się w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!" Kolejna weekendowa akcja zapraszająca na piwa porzeczkowe odbędzie się na przełomie sierpnia - 1 września. Współpraca plantatorów i piwowarów to kolejny pomysł obu branż na wymianę doświadczeń i promocję walorów różnych odmian.
Zbliżenie producentów i rzemieślniczych piwowarów może zaowocować wieloma ciekawymi nowymi piwami. Kooperacje z plantatorami dadzą efekt marketingowy i pozwolą zyskać opinię browaru wspierającego i identyfikującego z danym regionem – puentuje Groń.
- źródło: latozborowkami.pl
Najnowsze komentarze