Najważniejsze zagrożenia i wyzwania dla sektora produkcji jabłek
Nowe wyzwania stojące przed branżą sadowniczą to m.in. rosnące koszty pracy i brak pracowników sezonowych, nowe regulacje UE w zakresie Zielonego Ładu i zrównoważonego rozwoju, w tym konieczność jak najszybszego wdrożenia zasad raportowania niefinansowego przez producentów jabłek.
Wzrost kosztów produkcji
Branża musi się zmierzyć z dynamicznie zmieniającą się rzeczywistością dla handlu post COVID-19. Nadal występuje wiele problemów w łańcuchach eksportowych związanych z pandemią i konfliktami zbrojnymi na świecie. Producenci owoców muszą mierzyć się ze wzrostem cen gazu i prądu – ponad 100%, nawozów o 80%, kosztów magazynowania o 50% oraz kosztu środków produkcji, w tym maszyn i urządzeń oraz opakowań o ok. 40%. W tym czasie koszty pracy wzrosły również o blisko 15% i zaczyna powoli brakować pracowników sezonowych, by zebrać wszystkie plony.
Niekorzystne regulacje UE
Ważne są również niekorzystne przepisy planowane przez UE takie jak np.: zakaz stosowania plastikowych opakowań dla produktów poniżej 1,5 kg oraz ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin.
Nadwyżka podaży nad popytem i spadek konsumpcji jabłek
Zdaniem Helwiga Schwartaua z Ami Hamburg, w UE mamy obecnie nadwyżkę produkcji jabłek, która przekłada się na ogromną presję cenową. Równowaga rynku w Europie następuje przy produkcji ok. 10,5 mln ton, a obecnie na rynek ten trafia ponad 12 mln ton rocznie, z czego blisko 4,8 mln ton z Polski.
Nawet zamożne kraje UE takie jak: Hiszpania, Francja, Niemcy i Włochy oraz kraje Beneluksu notują spadki konsumpcji, niewielki wzrost spożycia jabłek dotyczył w ostatnim sezonie jedynie Wielkiej Brytanii i Niemiec. Łączny spadek popytu na jabłka w UE w ostatnim sezonie sięgnął nawet 50 000 ton. Ten brak równowagi rynku sprawia, że producenci narażeni są na ogromną presję cenową ze strony rynku.
Wzrost presji cenowej na producentów
Sieci handlowe dyktują poziomy cen jabłek, jednak przy nadwyżce podaży nad popytem ceny nie odzwierciedlają dynamicznego wzrostu kosztów produkcji. Dla przykładu koszty producentów jabłek wzrosły z 51 EUR na 100 kg w 2021 roku do 61 EUR/ 100 kg w sezonie 2022/2023, podczas gdy ceny sprzedaży spadły z 63,97 EUR/100 Kg do 41,57 EUR/ 100 kg na giełdach w Niemczech.
Zmiany klimatu i rosnąca konkurencji
Inne zagrożenia to m.in.: częste katastrofy klimatyczne, dynamiczny wzrost kosztów pracy, jak również gwałtowny wzrost konkurencji w eksporcie ze strony nowych graczy takich jak Iran, Turcja i Serbia.
Istotna jest również rosnąca konkurencja ze strony producentów owoców egzotycznych. Jabłka tracą na znaczeniu również na rzecz np. owoców jagodowych takich jak borówki, maliny i jeżyny, których produkcja i marżowość są wyższe, zarówno z punktu widzenia producenta, jak i sieci sprzedaży.
- źródło: Informacja prasowa Unia Owocowa
Najnowsze komentarze