Rosnące ceny żywności to jeden z czynników przyczyniających się do najwyższej od ponad dwudziestu lat inflacji w Polsce. W okresie bożonarodzeniowym ceny żywności i napojów bezalkoholowych będą o ok. 7 procent wyższe niż przed rokiem - wynika z analizy Banku BNP Paribas. W listopadzie według szacunków GUS przeciętny wzrost cen w gospodarce wyniósł 7,7 procent w ujęciu rocznym (to najwyższy poziom w XXI wieku) - czytamy na biznes.interia.pl
Na przestrzeni kończącego się roku, najbardziej podrożały produkty używane do wypieków pieczywa i ciast, a także mięso drobiowe.
Wśród niewielu produktów, których obecne ceny są podobne do ubiegłorocznych, znajdują się owoce oraz wieprzowina.
Jak informuje Agrobiznes #grupy #producenckie płacą sadownikom za #jabłka... https://t.co/KlZChEPKJf
— sadownictwo (@sadowniczy) December 3, 2021
O ponad 8 procent droższe niż przed rokiem są warzywa, z kolei owoce znajdują się w nielicznej grupie produktów, które w listopadzie br. były tańsze niż w 2020 roku - spadek cen wyniósł jednak zaledwie 0,9 procent - informuje biznes.interia.pl
- źródło: biznes.interia.pl
Najnowsze komentarze