Dwutygodniowa informacja o cenach żywności w Polsce opracowywana jest we współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ceny skupu (bez VAT) owoców według IERiGŻ-PIB:
Średnia krajowa cena skupu jabłek deserowych klasy I w dniach 2–3.12.2019 r. ukształtowała się na poziomie 1,46 zł/kg, o 2% wyższym niż miesiąc wcześniej i ponad dwukrotnie wyższym niż w porównywalnym okresie 2018 r.
Na początku grudnia 2019 r. kontynuowany był wzrost cen skupu gruszek. W dniach 2-3.12.2019 r. za te owoce płacono średnio 2,45 zł/kg, o 9% więcej niż przed miesiącem i o 55% więcej niż rok wcześniej.
Ceny hurtowe owoców według ZSRIR MRiRW:
W notowaniu z 5 grudnia 2019 r. średnie hurtowe ceny jabłek i gruszek kształtowały się na poziomie wyższym niż miesiąc wcześniej.
Cena gruszek w hurcie wyniosła 3,80 zł/kg i była o 13% wyższa niż przed miesiącem, a cena jabłek – 2,25 zł/kg, o 6,5% wyższa.

Zmiany cen detalicznych według GUS:
Detaliczne ceny owoców w listopadzie 2019 r. kształtowały się na poziomie o 1,6% niższym niż w październiku br., ale o 15% wyższym niż przed rokiem.
W odniesieniu do grudnia 2017 r. ceny detaliczne owoców były niższe o 1,8%.
- źródło: gov.pl/web/rolnictwo / KOWR we współpracy z IERiGŻ na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Najnowsze komentarze