Jak informuje Irena Strojewska w najnowszej publikacji „Rynek Rolny, wrzesień 2019” przygotowanej przez Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
Ceny oferowane za jabłka w sierpniu 2019 r., w porównaniu z sierpniem 2018 r., na rynkach hurtowych były średnio wyższe o 20%.
Na rynku hurtowym podrożały także wiśnie (o 91%), śliwki (o 64%), truskawki (o 39%), gruszki (o 28%), banany (o 21%), winogrona (o 12%), a także pomarańcze (o 10%). Obniżyły się natomiast ceny cytryn (o 28%), czereśni (o 24,0%) oraz mandarynek (o 11%). Spośród owoców skupowanych z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej podrożały brzoskwinie (o 75%), śliwki (o 52%) i gruszki (o 13%). Zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia płaciły 0,48 zł/kg (więcej o 118% niż w sierpniu poprzedniego roku). Wyższe były też ceny skupu wiśni do tłoczenia (ponad czterokrotnie), wiśni do mrożenia (ponad trzykrotnie), malin (o 183%), aronii (o 142%) oraz śliwek do mrożenia (o 1%).
W sierpniu 2019 r., w porównaniu z lipcem br., przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych wzrosły o 18%, a w skupie na rynek produktów świeżych zwiększyły się o 12%. W zakładach przetwórczych ceny skupu płacone za jabłka do tłoczenia, w porównywanych miesiącach, z powodu mniejszej podaży surowca wzrosły o 7%.
Podrożały też wiśnie do tłoczenia (o 2%), wiśnie do mrożenia (o 24%) i maliny (o 18%). Na rynku hurtowym wzrosły ceny gruszek (o 1%), pomarańcz (o 7%), wiśni (o 11%), truskawek (o 13%), cytryn (o 14%), a także czereśni (o 44%). Nie zmieniły się ceny cytryn, a potaniały śliwki (o 32%), winogrona (o 23%) oraz banany (o 6%).
Ceny detaliczne owoców i ich przetworów w lipcu 2019 r., w relacji do lipca 2018 r., wzrosły średnio o 1,5%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 6,8%. Spośród owoców świeżych podrożały banany (o 17,1%), owoce jagodowe (o 16,4%), owoce pestkowe (o 14,3%), owoce mrożone (o 9,6%), a także owoce suszone i orzechy (o 0,5%). Potaniały jabłka (o 34,7%), owoce cytrusowe (o 1,6%) i przetwory owocowe (o 0,4%).
W średnich i dużych firmach w czerwcu 2019 r., w porównaniu z czerwcem 2018 r., produkcja soków zagęszczonych wzrosła pięciokrotnie, a pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych o 25%. Zwiększyła się produkcja pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 49%, wyciskanych z owoców cytrusowych o 4%, a obniżyła się produkcja soków tłoczonych z jabłek o 8%. Zmniejszyła się produkcja dżemów (o 33%), owoców mrożonych (o 11%) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 4%).
W czerwcu 2019 r., w porównaniu do maja br., produkcja soków tłoczonych z jabłek zmniejszyła się o 15% do 12,2 tys. t.
Większa była produkcja soków skoncentrowanych (o 2%), soków wyciskanych z owoców cytrusowych (o 3%) oraz pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 73%), a także owoców mrożonych (o 369%). Mniejsza była produkcja dżemów (o 30%) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 8%). Średnie ceny zbytu soków pomarańczowych w lipcu 2019 r., wobec lipca 2018 r. nie zmieniły się, a soków jabłkowych zmniejszyły o 26%. Potaniały też dżemy produkowane z czarnych porzeczek (o 7%) oraz z truskawek (o 3%).
Wolumen eksportu owoców świeżych w czerwcu 2019 r. wobec czerwca 2018 r. był większy o 3%, a przetworów owocowych o 62%.
Eksport owoców świeżych zwiększył się głównie z powodu większej sprzedaży jabłek (o 14%), a przetworów w wyniku wzrostu sprzedaży zagęszczonego soku jabłkowego (o 62%). Wartość eksportu owoców świeżych, z powodu ich bardzo niskich cen, obniżyła się o 27% do 41,6 mln EUR, a przetworów w wyniku niskich cen surowca zmniejszyła się o 18% do 100,6 mln EUR. Import owoców świeżych zmniejszył się w czerwcu 2019 r. wobec czerwca 2018 r. o 7% do 124,4 tys. t. Mniejsze były zakupy większości owoców, a jedynie owoców cytrusowych nie zmieniły się.
Przywóz przetworów zmniejszył się o 11% (do 41,9 tys. t), w wyniku niższego importu soków zagęszczonych (o 14%) oraz większości przetworów. W czerwcu 2019 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 31,9 mln EUR, wobec ujemnego 4,5 mln EUR w czerwcu poprzedniego roku. W I połowie 2019 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 199,1,0 mln EUR, wobec ujemnego 152,8 mln EUR w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wartość eksportu zmniejszyła się o 2% i wyniosła 953,2 mln EUR, a importu była większa o 2% i wyniosła 1152,2 mln EUR.
- źródło: ierigz.waw.pl
Najnowsze komentarze