Jak informuje Paweł Kracińskiw najnowszej publikacji „Rynek Rolny, listopad 2019” przygotowanej przez Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
W październiku 2019 r., spośród owoców skupowanych z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, podrożały w relacji do października 2018 r. jabłka (o 113%) oraz gruszki (o 37%). Wszystkie odmiany jabłek były droższe w porównaniu do roku ubiegłego. Największe wzrosty cen skupu odnotowano w odniesieniu do odmian: „Idared” (o 254%) i „Jonagored” (o 204%). Najwyższe ceny w październiku otrzymywali jednak producenci odmiany „Gala” (1,41 zł/kg), a najniższe odmiany „Idared” (1,24 zł/kg).
W październiku 2019 r. zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia płaciły 0,62 zł/kg, tj. o 313% więcej w porównaniu z październikiem poprzedniego roku.
Tak duża różnica cen spowodowana była bardzo niskimi cenami skupu jabłek na sok w 2018 r. Poziom cen w poprzednim sezonie wynikał z wysokiej podaży owoców przemysłowych, w związku z rekordowo wysokimi plonami sadów jabłoniowych. Tegoroczne ceny skupy jabłek do przetwórstwa były jednak wyższe od średniej wieloletniej, gdyż w trwającym sezonie, wydajności sadów jabłoniowych były niższe od przeciętnych.
Ceny oferowane za jabłka w październiku 2019 r., w porównaniu z październikiem 2018 r., na rynkach hurtowych, były wyższe średnio o 93%. Na rynku hurtowym podrożały też śliwki (o 59%), gruszki (o 38%) i truskawki (o 25%), a wśród owoców importowanych banany (o 26%) oraz w niewielkim zakresie cytryny (o 3%). Obniżyły się natomiast ceny winogron (o 11%) oraz pomarańczy i mandarynek (o 4%).
W październiku 2019 r., w porównaniu z wrześniem br., przeciętne ceny jabłek w skupie na rynek produktów świeżych obniżyły się o 8%, a na rynkach hurtowych o 7%. W zakładach przetwórczych ceny skupu płacone za jabłka do tłoczenia, w porównywanych miesiącach, wzrosły o 9%.
Na rynku hurtowym, w październiku w porównaniu z wrześniem br., wzrosły ceny truskawek (o 71%), śliwek (o 47%) oraz bananów (o 12%), a ceny gruszek, oraz cytrusów i winogron pozostały zbliżone. We wrześniu 2019 r., w relacji do września 2018 r., wzrosły ceny detaliczne śliwek (o 35%), jabłek (o 24%), gruszek (o 20%), malin (o 15%), winogron (o 12%) i bananów (o 11%), a obniżyły się cytryn (o 23%) i mandarynek (o 9%).
W sierpniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego, w średnich i dużych firmach znacząco niższa była produkcja zagęszczonego soku jabłkowego (o 53%) oraz soku pitnego z jabłek (o 26%), a także mrożonych owoców (o 17%). Niższa była również produkcja soków pitnych z owoców cytrusowych (o 8%) i nieznacznie dżemów (o 2%). W sierpniu br., w porównaniu z sierpniem 2018 r. wyższa była jedynie produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych (o 7%). W relacji do lipca br., najbardziej (tj. o 65%) obniżyła się natomiast produkcja owoców mrożonych, co wynikało z mniejszej podaży owoców sezonowych, gdyż zakończył się zbiór truskawek, których produkcja w większości przeznaczana jest do mrożenia. W porównywanych miesiącach spadała też produkcja soków pitnych z owoców cytrusowych (o 23%) oraz dżemów (o 7%). Wzrosła natomiast ilość produkcji zagęszczonego soku jabłkowego (o 77%), gdyż zwiększyły się dostawy do zakładów przetwórczych jabłek z tegorocznych zbiorów. Wyższa była też wielkość produkcji kompotów i owoców pasteryzowanych (o 9%).
We wrześniu 2019 r., wobec września 2018 r. oraz wobec sierpnia 2019 r., nie zmieniły się istotnie ceny detaliczne soków pitnych (pomarańczowego i jabłkowego) oraz dżemów, a także ananasów i brzoskwiń w puszkach. W ujęciu rocznym wzrosły natomiast przeciętne ceny zbytu truskawek mrożonych (o 11%).
Wolumen eksportu owoców świeżych w sierpniu 2019 r., wobec sierpnia 2018 r. był niższy o 4%, a eksport przetworów owocowych o 3%.
Eksport owoców świeżych obniżył się głównie z powodu mniejszej sprzedaży zagranicznej jabłek, a przetworów owocowych w wyniku spadku sprzedaży m.in. mrożonych owoców. Wartość eksportu owoców świeżych wyniosła 58,8 mln EUR i była zbliżona do ubiegłorocznej, a przetworów owocowych zmniejszyła o 8% do 108,7 mln EUR.
Import owoców świeżych zmniejszył się w sierpniu 2019 r., wobec sierpnia 2018 r. o 7% do 140,9 tys. t, a import przetworów zwiększył się o 6% (do 37,7 tys. t). W sierpniu 2019 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 10,8 mln EUR, wobec ujemnego wynoszącego 23,6 mln EUR w sierpniu poprzedniego roku. W okresie styczeń-sierpień 2019 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 204,1 mln EUR, wobec ujemnego 171,9 mln EUR w analogicznym okresie poprzedniego roku.
- źródło: ierigz.waw.pl
Najnowsze komentarze