Zakłady przetwórcze rozpoczęły nowy sezon. Na początek, jak co roku szpinak, agrest i rabarbar. Zaraz po nich truskawki.
Zakłady nastawiają się teraz na skup truskawek, ale najpierw długotrwały brak wilgoci w glebie a później majowe przymrozki wpłynęły na ich plonowanie. I chociaż jesteśmy potentatem produkcji truskawek do przetwórstwa to na tym rynku nie jesteśmy sami. Konkurencja nie tylko Serbii, Maroka czy Egiptu powoduje, że ceny na ten sezon wcale nie zapowiadają się wysoko – podaje Agrobiznes.
Na razie przetwórnie kupują tylko owoce z szypułką przeznaczone do tłoczenia te, których nie udało się sprzedać jako deserowe.
Ceny skupy zaczynają się od 2,10 zł/kg, dowiezione do zakładu kosztują maksymalnie 2,60 zł/kg – informuje Agrobiznes.
Tylko pojedyncze firmy zaczęły już skup truskawek odszypułkowanych do mrożenia.
Na samym początku obowiązywała cena ok. 4,50 zł/kg ale wraz ze wzrostem dostaw stawki prawdopodobnie spadną do 3,50-4,00 zł/kg – dodaje Agrobiznes.
- źródło: tvp.pl
Najnowsze komentarze