Jak czytamy w raporcie udostepnionym przez PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Przetwórczego Owoców i Warzyw):
Zmiany klimatu stały się bardzo poważnym problemem dla sektora przetwórstwa owoców i warzyw. Występujące w ostatnich latach ekstremalne i nieustabilizowane warunki pogodowe doprowadziły do spadku/straty plonów co skutkowało zmniejszonymi i nieregularnymi dostawami surowców do zakładów przetwórczych .
W rezultacie zmiany klimatu przekładają się na wyższe koszty dla przedsiębiorstw przetwórczych, które będą musiały poczynić kolejne inwestycje, aby znaleźć rozwiązanie i dostosować się do tej sytuacji, tak aby nadal móc oferować konsumentom jakość i wystarczającą ilość produktów.
W związku z tym plantatorzy i przetwórcy będą musieli:
- inwestować w nawadnianie
- wspierać rolników/sadowników w dalszej uprawie owoców i warzyw pomimo ryzyka mniejszej wydajności urządzeń fabrycznych i linii produkcyjnych
Zmieniające się wzorce pogodowe po raz kolejny miały szkodliwy wpływ na przetwórców owoców i warzyw w Europie w 2019 r. Kraje będące głównymi producentami doświadczyły ekstremalnych warunków pogodowych przez cały sezon letni, a plony spadły w różnym stopniu w zależności od regionu.
Niedawny raport (*1) opublikowany przez Europejską Agencję Środowiska (EOG) przewiduje, że zmiany klimatu mogą obniżyć wartość europejskiego rolnictwa o 16% do 2050 r. ze względu na wzrost susz jak i coraz częstszych powodzi.
Według raportu zmiany klimatu mogą wywrócić do góry nogami cały agrobiznes w UE, ponieważ oczekuje się spadku wydajności upraw w krajach śródziemnomorskich (o ponad 80% do 2100 r.), podczas gdy regiony północne i zachodnie mogą doświadczać dłuższych sezonów wegetacyjnych i bardziej odpowiednich warunków dla intensyfikacja rolnictwa. W szczególności wzrośnie częstotliwość susz, szczególnie w basenie Morza Śródziemnego wiosną i latem, podczas gdy wartości gruntów mogą wzrosnąć o 8% w Europie Zachodniej i jeszcze wyższy odsetek w krajach nordyckich i bałtyckich.
Dowodzą tego lata 2017, 2018 i ponownie 2019. W niektórych częściach Europy występuje niedobór wody lub sezonowe susze, podczas gdy w innych występują gwałtowne powodzie.
W całej Europie wysokie temperatury miały negatywny wpływ na uprawy letnie. Wysokie dzienne temperatury i brak odpowiedniego zaopatrzenia w wodę negatywnie wpłynęły na zapylanie, podczas gdy wysokie nocne temperatury zwiększały oddychanie roślin i zmniejszały dzienną akumulację biomasy netto. W rezultacie potencjał dochodowości spadł. Sytuacja pogorszyła się jeszcze w niektórych krajach europejskich, w których rolnikom zabroniono używania wód powierzchniowych lub gruntowych do nawadniania swoich upraw.
Tego lata zarejestrowano co najmniej trzy fale upałów o temperaturze powyżej 40 stopni C w środkowej i północnej Francji, krajach Beneluksu, północno-zachodnich Niemczech i części Półwyspu Iberyjskiego.
W sektorze owoców w Europie w Grecji wystąpiły wyjątkowe gradobicia i burze z piorunami, które poważnie uderzyły w uprawy brzoskwiń i moreli, co dotknęło około 20% obszarów.
W Europie w uprawach truskawek odnotowano straty sięgające nawet 40%, a późne przymrozki spowodowały również poważne straty w uprawach malin i śliwek. Chociaż jest zbyt wcześnie, aby przewidywać plony jabłek, obecnie oczekuje się, że uprawy gruszek będą poniżej oczekiwań.
(*1) Raport EOG nr 4/2019: Dostosowanie do zmian klimatu w sektorze rolnym w Europie. ISSN 1977–8449
- źródło: profel-europe.eu
Najnowsze komentarze