Jak informuje USDA Polska jest największym producentem malin w UE. W latach 2006-2016 polska produkcja malin podwoiła się, a powierzchnia malin osiągnęła 29 300 ha (HA).
W latach 2004-2006 roczna produkcja malin w Polsce wynosiła średnio około 58 000 ton. Całkowita powierzchnia produkcyjna w tym okresie wynosiła około 16 000 ha. Do 2016 roku produkcja wzrosła do 129 000 ton, a powierzchnia produkcyjna osiągnęła 29 300 ha. Podczas gdy roczna produkcja ma tendencję do wahań w zależności od warunków pogodowych, obszar malin w Polsce pozostaje w ostatnich latach stabilny.
Województwo lubelskie jest największym malinowym zagłębiem w Polsce odpowiada za 70% krajowej produkcji malin.
Większość polskich upraw malin nie jest nawadniana i jest uzależniona od warunków pogodowych. Polskie maliny zbierane są ręcznie, a w ostatnich latach plantatorzy doświadczyli niedoboru siły roboczej. W 2020 roku ograniczenia dotyczące COVID-19 uniemożliwiły wielu ukraińskim pracownikom wjazd do Polski, co zwiększyło koszty pracy dla lokalnych producentów.
W 2020 roku zbiory malin osiągnęły 116 000 ton, co stanowi wzrost o 53 procent w stosunku do 2019 roku.
Pomimo wiosennej suszy i przymrozków odmiany malin wiosennych plonowały obficie. Opady deszczu w maju i czerwcu również zapewniły dobre zbiory wszystkich odmian jesiennych.
W Polsce maliny zbierane jesienią stanowią 60%. Całkowitej produkcji.
Około 80 procent świeżych polskich malin jest przetwarzanych. Chociaż niektóre są przetwarzane na dżemy i soki, większość jest mrożona. W 2019 roku całkowita produkcja mrożonych malin osiągnęła 38 000 ton (z 75 660 ton całkowitej świeżej produkcji). Całkowita zdolność produkcyjna malin mrożonych w Polsce wynosi około 90 000 ton.
GUS: Wynikowy szacunek zbiorów owoców jagodowych w 2019 r. [czytaj wpis] >>>
W ostatnich latach polski przemysł przetwórstwa owocowego rozwijał się szybko, głównie dzięki inwestycjom międzynarodowym.
Spośród około 400 przetwórców mrożonych owoców działających obecnie w Polsce ponad połowa należy w całości lub w części do inwestorów niemieckich lub francuskich.
W 2019 roku Polska wyeksportowała 32 000 ton mrożonych malin, co stanowi około 84% całkowitej produkcji mrożonych malin.
Polscy producenci najczęściej eksportują mrożone maliny na inne rynki UE, głównie do Niemiec, Holandii i Belgii. Eksport świeżych malin jest znacznie niższy niż mrożonych i osiągnął zaledwie 78 00 ton w 2019 roku, głównie do Niemiec i Holandii.
Największym konkurentem dla Polski jest Serbia, która również specjalizuje się w malinach do przetwórstwa i konkuruje na tych samych rynkach. Ponieważ serbskie jagody są zbierane wcześniej, w latach, w których produkcja serbska jest wysoka, ceny na polskim rynku zwykle ulegają pogorszeniu. W ostatnim czasie Ukraina staje się drugim największym konkurentem Polski, głównie ze względu na niższe koszty pracy.
Polska importuje również niewielkie ilości świeżych malin, głównie z Holandii, Hiszpanii i Ukrainy.
- źródło: USDA
Najnowsze komentarze