Według najnowszego raportu udostępnionego przez Komisję Europejską oczekuje się, że w sezonie 2022/23 produkcja jabłek w UE wyniesie około 12,2 mln ton (czyli na podobny poziom jak w ubiegłym roku, i 2,5% powyżej średniej z 5 lat).
Oczekuje się, że w UE około 6,1 mln t jabłek zostanie sprzedanych do spożycia w postaci świeżej (-4% rok do roku i 6% poniżej średniej 5-letniej).
Wzrost ceny energii elektrycznej (szczególnie istotny dla kosztów przechowywania jabłek), wysoka produkcja w PL wraz z oczekiwaną niższą jakością powinny zwiększyć udział jabłek w przetwórstwie. W ujęciu ilościowym oczekuje się, że wyniesie on 5,4 mln t (18% powyżej średniej 5-letniej). Szacuje się, że w Polsce aż 75% jabłek trafia do przetwórstwa.
Spożycie świeżych jabłek w UE ma spaść w sezonie 2022/23 do 12 kg na mieszkańca (w porównaniu do 12,2 kg w 2021/22). Wynika to głównie z rosnącej presji inflacyjnej i ogólnego spadku spożycia świeżych owoców obserwowanego już w pierwszej połowie roku. Niższe zużycie byłoby również zgodne z niższą dostępnością świeżych produktów, jak wspomniano powyżej. Jednocześnie oczekuje się, że widoczne spożycie przetworzonych jabłek w UE będzie wysokie (11 kg na mieszkańca), co jest zgodne z długoterminową tendencją wzrostową (10% powyżej średniej z 5 lat).
Spodziewana wysoka dostępność jabłek do przetwórstwa mogłaby przyczynić się do zwiększenia unijnego eksportu przetworzonych jabłek w latach 2022/23 o 3% (15% powyżej średniej 5-letniej) i wpłynąć na import tych produktów. Prawdopodobnie spadną one o 5%. Przywóz do UE przetworzonych jabłek jest zgodny z długoterminową tendencją spadkową (14% poniżej średniej z 5 lat).
Eksport świeżych jabłek z UE może spaść o 3% rok do roku (3% poniżej średniej z 5 lat), napędzany przez rosnące koszty energii i transportu. Z drugiej strony oczekuje się, że import świeżych owoców do UE utrzyma się na tym samym poziomie co w latach 2021/22, a więc 13% poniżej średniej 5-letniej. W rezultacie kończące się zapasy mogą spaść o 23% rok do roku.
- źródło: agriculture.ec.europa.eu
Najnowsze komentarze