Według danych Eurostatu, w ostatnich 5 latach zaobserwowano średniorocznie 0,79% spadku powierzchni uprawy truskawek w Polsce, podczas gdy wielkość zbiorów spadała o ponad 3 rocznie. Oznacza to, że zmniejszona powierzchnia uprawy częściowo rekompensowana jest przez większą produktywność upraw. Spadek wielkości produkcji wciąż przybiera na sile. W 2021 r. produkcja zmniejszyła się aż o 16,5% do poziomu 150 tys. t. Pomimo tego spadku, truskawki wciąż zajmują około 15% areału produkcji owoców w Polsce.
W ostatnich 5 latach eksport truskawek z Polski rósł średnio w tempie 2% rocznie i w 2020 roku osiągnął poziom prawie 14,5 tys. t. Import do Polski rósł znacznie szybciej, średnio o 5,5% rocznie w ostatnich 5 latach i osiągnął poziom prawie 17 tys. t w 2020 roku. Oznacza to, że do naszego kraju wjeżdża większa ilość truskawek niż wyjeżdża. Świeże truskawki importujemy do Polski głównie z krajów południowych - Hiszpanii (54% całego importu), Grecji (prawie 17%), Niemiec (14%) i Niderlandów (4,5%).
Obecnie Polska zajmuje daleką, bo 18. pozycję na świecie wśród czołowych eksporterów truskawek, reprezentując tylko niecały 0,5% światowego eksportu. Głównym odbiorcą polskich świeżych truskawek jest Białoruś (37% udziału w eksporcie) i Niemcy (12,5% udziału).
Rosnący import truskawek do Polski wynika głównie ze zwiększonego popytu na świeże owoce w okresach zimowych, w których brak jest dostępności truskawki deserowej z krajowej produkcji. Dużym marketom łatwo jest wydłużyć sprzedaż owoców poprzez import przed sezonem zbiorów krajowych lub dostawy importowanej truskawki w kontr sezonie.
- źródło: polskiesadownictwo.pl
Najnowsze komentarze