Już pod koniec sierpnia dzięki firmie Sofruileg na sklepowych półkach w Polsce pojawi się niezwykły owoc – minikiwi NERGI®.
NERGI® jest małym, delikatnym owocem o gładkiej, cienkiej i jadalnej skórce, który może być spożywany w całości jako przekąska. Powstał dzięki cierpliwości i wiedzy ponad 150 rolników posiadających plantacje we Francji i w niektórych krajach Europy Południowej – miejscach, gdzie warunki klimatyczne i jakość gleby są idealne do uprawy. Minikiwi NERGI® to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik, które są niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia i funkcjonowania całego organizmu. Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C jest wręcz uważane za „super owoc” (52.5 mg w 100 g całego świeżego owocu, co stanowi 87,5% ZDS).
Naturalne pochodzenie NERGI®:
Ten pochodzący z Azji owoc należy do gatunk Actinidia arguta i faktycznie istnieje już od wielu wieków! Przez długi czas minikiwi nie było jednak uprawiane. Z powodu delikatnej skórki owoce są bardzo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i nie można ich przechowywać przez dłuższy czas. Aby rozwiązać ten problem, instytut New Zealand’s Plant and Food Research naturalnie wyselekcjonował nowe odmiany Actinidia arguta, które następnie zgrupowano pod nazwą hodowlaną NERGI®. Dla jasności – dzięki temu powstał nowy owoc, a nie owoc genetycznie modyfikowany.
Owoc drobiazgowej pracy:
Choć owoc trafia na rynek pod koniec sierpnia, plantatorzy NERGI® przygotowują się do sezonu z dużym wyprzedzeniem i ze szczególną starannością:
- Sadzenie odbywa się w kwietniu, kiedy pozwala na to pogoda. Pierwszy zbiór ma miejsce zwykle w trzy lata po założeniu plantacji.
- Podczas zimowego przycinania rolnicy usuwają pędy nadmiernie zagęszczające krzewy i stopniowo formują jego strukturę.
- W maju w sadach wokół aromatycznych białych kwiatów roi się od pszczół i trzmieli. Jest to pora pylenia, decydująca dla następnych zbiorów.
- W sadach roślina pnie się jak winorośl i może osiągnąć nawet do sześciu metrów wysokości. Z jednego krzewu można uzyskać od 10 do 50 kg owoców.
- Owoce zbierane są ręcznie od połowy sierpnia do połowy września – owoc po owocu, wzdłuż każdego grona. Na skórce NERGI® mogą być widoczne ślady. Nie świadczą one o chorobie ani o zmieniają smaku i aromatu owocu.
- Owoce są pakowane i sprzedawane w sklepach od początku września do początku listopada.
5 powodów by wybrać NERGI®:
- Orginalny – Minikiwi wyróżnia się niewielkim rozmiarem oraz gładką, cienka i jadalną skórką. Jego miąższ przypomina miąższ popularnych i dobrze znanych owoców kiwi. W pewnych warunkach produkcyjnych miąższ, a czasem i skórka może przybrać różowy odcień. Ten drobny owoc jest dostępny na runku od końca sierpnia do połowy listopada, podobnie jak maliny, jagody i porzeczki. W zależności o sklepu można do znaleźć wśród innych owoców lub przekąsek.
- Uprawiany w Europie – Owoce minikiwi są uprawiane w najlepszych jakościowo terroirs w Francji oraz niektórych krajach Europy Południowej.
- Słodki – Pomimo słodkiej skórki, smak minikiwi jest dużo bardziej złożony. Delikatny i słodko-kwaśny owoc to uczta dla podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
- Praktyczny - NERGI® idealnie odpowiada na potrzeby konsumentów w zakresie łatwości spożycia. Owoc nie wymaga obierania ani krojenia, nie pozostawia także plam. Z powodu wyjątkowych właściwości skórki oraz samego opakowanie minikiwi pozostaje kruche przez cały dzień. Owoc może być spożywany na surowo jako przekąska. Można go także dodać do przygotowanych dań piknikowych oraz typowych posiłków. Minikiwi to idealna przekąska na każdą okazję.
- Zdrowie – Minikiwi jest pełne witamin i składników odżywczych – wapnia, magnezu, fosforu i błonnika. Owoc jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży seniorów oraz osób prowadzący aktywny tryb życia.
Materiały prasowe NERGI
Najnowsze komentarze