Oj tak, będzie dwucyfrowa, hahahaha
Na razie to cena spadła o złotówkę na 7 za skrzynkę
Oj tak, będzie dwucyfrowa, hahahaha
Na razie to cena spadła o złotówkę na 7 za skrzynkę
Gelo707, 2025-07-05 07:41, napisał:
Buchałowice 6.50zł w kisten czarna wczoraj
Dziś 6zl
Witam
Jakie prognozy na czaną będzie gleba czy się utrzyma i podniesie
W okolicach Opola Lubelskiego i Puław 70 procent towaru zebrane.
Za tydzień zostaną tylko niedobitki i obszarnicy
Zaczynają się robić rodzynki na owocach gdzie są odkryte z krzaka powiat biłgoraj znaczna częśc wyzbierana u. W większości zostały tylko późne odmiany
Tisel to 50% nasadzeń w Polsce.
Nie został w całości jeszcze zebrany, ale zostały zebrane Wernisaż, Ben Gairn, Gofert (nie w całości jeszcze), niektórzy robią już młodego lub starego Tihopa. + Jakieś wynalazki inne.
Późne odmiany ogólnie mają gorsze wydajności przy wczesnych+ w tym roku w wielu miejscach wyglądają gorzej jeśli chodzi o tonaż.
Można więc przypuszczać śmiało, że ponad połowa porzeczek (nie areału) została już zebrana.
Dokładnie tak, Tisel w lubelskim dal najwyzszy plon, zostaly późne odmiany ze znacznie niższym plonem
sadownyk, 2025-07-07 07:40, napisał:
Dokładnie tak, Tisel w lubelskim dal najwyzszy plon, zostaly późne odmiany ze znacznie niższym plonem
A jeśli Lubelskie zajmuje tak jak Tisel około 50% w produkcji to wnioski nasuwają się same ;)
Ja Rubena zbieram od 14 lipca. Narazie widzę, że koledzy zbierają zielenizne byle sprzedać. I zdziwienie, że i cena spadła
czaki234, 2025-07-07 09:15, napisał:
Ja Rubena zbieram od 14 lipca. Narazie widzę, że koledzy zbierają zielenizne byle sprzedać. I zdziwienie, że i cena spadła
Zakłady sami są sobie winne i napędzają owczy pęd.
> Pogłoski o spadkach cen
,> ludzie dostają sraczki i małpiego rozumu, rwa za zielone
> Cena faktycznie spada parę groszy
> Tym bardziej rwa zielone.
,> tym bardziej cena w dół
Błędne koło
Głęboki wdech Panowie, najbliższe dni to opady, jak każdy z nas wie mokrej porzeczki nie zbierzesz bo nie odwiejesz i zapchasz kombajn. Pare dni przestoju przetwórniom dobrze zrobi i cenę podniosą a zainteresowanie jest. Szczególnie na dobry towar z badaniami na brak pozostałości (tak jak mój i wielu z was zapewne).
RaDeK89, 2025-07-07 10:02, napisał:
Głęboki wdech Panowie, najbliższe dni to opady, jak każdy z nas wie mokrej porzeczki nie zbierzesz bo nie odwiejesz i zapchasz kombajn. Pare dni przestoju przetwórniom dobrze zrobi i cenę podniosą a zainteresowanie jest. Szczególnie na dobry towar z badaniami na brak pozostałości (tak jak mój i wielu z was zapewne).
Niemam problemu z odwiewaniem mokrej porzeczki!
Po tym niżu genueńskim sami się zdziwicie co w polu zostanie.
Taka ilość wody plus temperatura plus przejrzały owoc i masa liści to recepta na szarą pleśń i siwe włosy. .Myślałem że zrobię dziś tisela ale już zaczęło padać i czasu mało do wieczora.
Straty na tiselu to lekko licząc 25-30%. Jeszcze nigdy tak nie miałem.
Jeśli nie skończę jutro to i wjeżdżać nie ma po co
Sandomierz (Chwałki) kisten 7 zł/kg
Koniec wysypu zaczynają się normalne zbiory. Kisten 7 zł (po cichu 7,2 zł) skrzynka 8,5 zł kisten eko czarna 11 zł, skrzynka eko czarna 12 zł, kisten eko czerwona 4,5 zł skrzynka eko czerwona 5,0 - 5,5 zł.
Jagodowiec, 2025-07-09 16:47, napisał:
Koniec wysypu zaczynają się normalne zbiory. Kisten 7 zł (po cichu 7,2 zł) skrzynka 8,5 zł kisten eko czarna 11 zł, skrzynka eko czarna 12 zł, kisten eko czerwona 4,5 zł skrzynka eko czerwona 5,0 - 5,5 zł.
Eko bez żadnej pozostałości, czy bez acetamiprydu?
Cena rośnie ale porzeczka po tych upałach osypuje się coraz mocniej . Ja zawsze staram się wybrać złoty środek w terminie zbioru . Jakbym chciał czekać z tiselem na wzrost ceny to 30% najgrubszych owoców byłoby na ziemi
malina122, 2025-07-09 21:19, napisał:
Cena rośnie ale porzeczka po tych upałach osypuje się coraz mocniej . Ja zawsze staram się wybrać złoty środek w terminie zbioru . Jakbym chciał czekać z tiselem na wzrost ceny to 30% najgrubszych owoców byłoby na ziemi
Zgadza się.
Kiedyś bywały większe upały w zbiory i porzeczka nie była tak ugotowana jak obecnie.
Chyyyba napiła się wody przez Maj i oto efekty.
montana36, 2025-07-10 17:43, napisał:
Okolice Puław wczoraj 7.50 netto skrzynka. Straszą spadkiem cen!
Powiedz który skup straszy spadkiem?
Ja w poniedziałek zaczynam Rubena zbierać. Czy już ktoś zaczął tą odmianę w tym sezonie?
czaki234, 2025-07-10 21:47, napisał:
Ja w poniedziałek zaczynam Rubena zbierać. Czy już ktoś zaczął tą odmianę w tym sezonie?
Ja planuję poniedziałek, wtorek, zobaczymy jak pogoda pozwoli.
I mnie dziś kisten 7.5 netto gm. Lipnik , Świętokrzyskie
czaki234, 2025-07-10 21:47, napisał:
U mnie blisko 50/50 zieleniny... Nie nadaje się jeszcze i nie chce dojrzewać w tych warunkach.
Dziś na rejonach kisten 8zl netto
Wczoraj na próbę zbierałem Tibena i owoc elegancko odchodził od krzaka i 90%dojrzały. Farcik z pogodą nic nie padało. Zbiór slabiutki.
sadownyk, 2025-07-09 17:40, napisał:
Jagodowiec, 2025-07-09 16:47, napisał:
Eko bez żadnej pozostałości, czy bez acetamiprydu?
Kto tak płaci za eko?
kamczat, 2025-07-15 19:53, napisał:
Kisten spadek z 8,3 na 8,0.
Potwierdzam lubelskie 8 zl, w poniedziałek niektórzy płacili 8.5 zl
Sezon się rozkręca pewnie najbliższe 2-3 dni będzie najwięcej towaru.
Toomm, 2025-07-16 06:19, napisał:
Rozkręca? Chyba raczej się zwija , zostały już tylko późne odmiany które najmocniej ucierpiały na skutek przymrozków i których jest najmniej pod względem ogólnego areału.
max 7 dni i koniec sezonu , jedną z najpuźniejszych odmian jest ben connan zwany potocznie benem wielkim od ilości wielkoponkowca :) ja rwe go w sobitę i już będize mega dojżały o ile jakaś burza go nie strąci.
Green25, 2025-07-16 08:42, napisał:
Toomm, 2025-07-16 06:19, napisał:
Rozkręca? Chyba raczej się zwija , zostały już tylko późne odmiany które najmocniej ucierpiały na skutek przymrozków i których jest najmniej pod względem ogólnego areału.
To czemu cena w dół? Teraz idzie najwięcej porzeczki.
CzarekW2, 2025-07-16 12:55, napisał:
max 7 dni i koniec sezonu , jedną z najpuźniejszych odmian jest ben connan zwany potocznie benem wielkim od ilości wielkoponkowca :) ja rwe go w sobitę i już będize mega dojżały o ile jakaś burza go nie strąci.
Bez przesady. Ani on najpóźniejszy ani jakiś wyjątkowo wrażliwy na wielkopąkowca.
Ja dzisiaj zakończyłem sezon na czarną. Ostatni dzień z zajebistą stratą. Jeszcze się nie dogadali czy dać 6,5 7 czy 7,5.
Czerwona podobnie leci w dół.
Czyli właściwie coroczny scenariusz - wchodzi wiśnia, koniec z porzeczką. Wiśnia to priorytet, zwłaszcza w tym roku
Toomm, 2025-07-16 18:59, napisał:
To czemu cena w dół? Teraz idzie najwięcej porzeczki.
Ruszyła wiśnia. Linie przestawiane są na dryfowanie, mrożenie, tłocznię się myją...
Drastycznie spada ilość zakładów zainteresowanych porzeczką, więc jest powód do obniżek.
wied7min, 2025-07-17 06:46, napisał:
Większość zakładów zaczyna wiśnie od poniedziałku, to niestety zagrywka na utarcie nosa chlodniom, aby zostały z drogim towarem. Wiadomo jaki kapitał tym steruje.....
W dziwnym kraju my żyjemy gdzie przemysł (jabłek) ma dyktować cenę deseru
Gdzie tłocznie mają dyktować cenę mroźniom...
To porzeczka i to porzeczka, ale towar zgoła różny i pod innych odbiorców. Towar na mrożenie to towar igła. A towar na tłoczenie pryskany czym popadnie i zbierany kiedy popadnie.
Dobry towar wysokiej jakości zawsze powinien mieć swoją cenę.
Jest w Polsce trochę polskiego kapitału, ale jest i trochę Volksdeutschów...
To porzeczka i to porzeczka, ale towar zgoła różny i pod innych odbiorców. Towar na mrożenie to towar igła. A towar na tłoczenie pryskany czym popadnie i zbierany kiedy popadnie.
Ale jest niemal tak samo jak co roku na początku idzie niemal wszystko w skrzynkę bo korzystniejsza cena słabo wybarwiona wręcz brzydka porzeczka, z czasem dojrzewa to cena leci w dół i taką porzeczkę później każdy sprzedaje gdzie kolwiek aby sprzedać. Nie wiem kiedy zakłady przetwórcze nauczą się wynagradzać dobrą jakoś towaru np tak jak to jest że zbożem określone parametry i jest cena maksymalna nie spełnia normy procentowo jest obniżana dla wszystkich same korzyści zakłady kupują dobry dojrzały towar z którego jest dobry koncentrat lub mrożonka producent wie że jak poczeka parę dni że zbiorem nie straci na tym. Ci co na początku krzyczeli, że kupią porzeczkę w cenie +8 zł jakoś teraz cisza być może już na kupili, albo kupili słabego jakościowo towaru i zbijają cenę by średnia jakoś im tam wyszła.
Toomm, 2025-07-17 22:33, napisał:
Ale jest niemal tak samo jak co roku na początku idzie niemal wszystko w skrzynkę bo korzystniejsza cena słabo wybarwiona wręcz brzydka porzeczka, z czasem dojrzewa to cena leci w dół i taką porzeczkę później każdy sprzedaje gdzie kolwiek aby sprzedać. Nie wiem kiedy zakłady przetwórcze nauczą się wynagradzać dobrą jakoś towaru np tak jak to jest że zbożem określone parametry i jest cena maksymalna nie spełnia normy procentowo jest obniżana dla wszystkich same korzyści zakłady kupują dobry dojrzały towar z którego jest dobry koncentrat lub mrożonka producent wie że jak poczeka parę dni że zbiorem nie straci na tym. Ci co na początku krzyczeli, że kupią porzeczkę w cenie +8 zł jakoś teraz cisza być może już na kupili, albo kupili słabego jakościowo towaru i zbijają cenę by średnia jakoś im tam wyszła.
Dokładnie, masz racje.
Wyjątkiem chyba tylko 2020 rok, gdzie na późniejsze odmiany cena rosła i na Rubena złapałem 4 z przodu
Witam. U mnie dziś koniec sezonu. Ruben nie do końca dojrzały... Cena 6zl+v.
U Was jak sytuacja?
Bobimarek, 2025-07-18 22:07, napisał:
Witam. U mnie dziś koniec sezonu. Ruben nie do końca dojrzały... Cena 6zl+v.
U Was jak sytuacja?
Ja z Rubenem czekam do poniedziałku może cena nie spadnie poniżej 6 zł.
Ja w zeszły poniedziałek zebrałem porzeczkę po 8 netto a od wtorku 6.5 dali cenę
czaki234, 2025-07-20 14:56, napisał:
Ja w zeszły poniedziałek zebrałem porzeczkę po 8 netto a od wtorku 6.5 dali cenę
W zeszły wtorek było jeszcze po 8,20 netto w kistena od środy dali 6.5 teraz jest po 6 wszystko u pośrednika.
Jak ceny się kształtują? Wczoraj skrzynka 6.8 netto. Jeszcze kilka dni sezonu zostało to na koniec pewnie coś cena podbije do góry.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl