Minister Sawicki spotkał się w środę w Waszyngtonie z szefem resortu rolnictwa USA Thomasem Vilsackiem oraz szefami komisji rolnictwa amerykańskiego Senatu i Izby Reprezentantów. Głównym celem tych rozmów były zabiegi na rzecz otwarcia rynku amerykańskiego na polskie produkty, w tym jabłka, gruszki oraz drób i produkty drobiowe.
Polska żywność może jednak stanowić doskonałe uzupełnienie oferty dla amerykańskich konsumentów. W tym kontekście minister zwrócił uwagę na konieczność jak najszybszego zakończenia uzgodnień w zakresie dostępu mięsa drobiowego i jego produktów, a także jabłek i gruszek na rynek amerykański. Ponadto strona polska jest zainteresowana uzyskaniem dostępu dla jaj i produktów jajecznych oraz wołowiny
Kontynuacją spotkania z sekretarzem T. Vilsackiem były techniczne uzgodnienia z Administratorem Służby ds. Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności FSIS Alfredem Almazną. Podczas spotkania strona amerykańska udzieliła dokładnych wyjaśnień w zakresie finalizacji procedury dostępu polskiego mięsa drobiowego i jego produktów do rynku USA. Zgodnie ze stanowiskiem strony USA, istnieje prawdopodobieństwo uruchomienia eksportu z Polski do końca 2015 r.
- Głęboko wierzę, że w 2016 roku polskie jabłka będą obecne w Stanach Zjednoczonych, ale czy będą jeszcze w 2015 roku - gwarancji nie ma - powiedział Sawicki dziennikarzom. Jak relacjonował, w Waszyngtonie usłyszał obiecujące zapewnienia, że strona amerykańska będzie starała się "maksymalnie skrócić i przyspieszyć" niezbędne procedury
źródło: tvn24bis.pl / minrol.gov.pl
Najnowsze komentarze