użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - Mechanizacja » Ciągniki sadownicze » Ciagnik sadowniczy
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70284 (odpowiedź na #69580) ] czw, 02 luty 2012 19:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hunter jest aktualnie niedostępny Hunter
Stały bywalec
R1 i podobne maja obciążniki albo można dokupić(i wtedy warzy ok 1800kg) i kosiarka jest fajna ale nie da sie tego agregatować z opryskiwaczem

...
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70286 (odpowiedź na #70284) ] czw, 02 luty 2012 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Stały bywalec
Dlaczego nie da się jej agregatować z ciągnikiem a jeśli się nie da to czy jest warta zakupu pytam nie o tą konkretną tylko ogólnie o konstrukcje tego typu na paskach

http://www.youtube.com/watch?v=Faut0rSheTk&feature=relat ed
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70287 (odpowiedź na #70284) ] czw, 02 luty 2012 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Jak nie da jak da Smile . Przecież gość wyraźnie napisał i przedstawił na zdjęciu.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70289 (odpowiedź na #69580) ] czw, 02 luty 2012 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hunter jest aktualnie niedostępny Hunter
Stały bywalec
R1+PERFECT T-200+ opryskiwacz 1000l nie da rady ciągnik jest za lekki a tak poza tym takie rozwiązanie zdało by rezultat gdybyś miał kilka ha w jednym kawałku, większy ciągnik i blisko

...
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70290 (odpowiedź na #70289) ] czw, 02 luty 2012 20:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Tylko teraz jak się sprawdzają takie maszyny w naszych sadach bo wyglądają na delikatne (zwłaszcza noże) w starciu z kretami.LS pociągnie taki zestaw Rolling Eyes

[Uaktualnione dnia: czw, 02 luty 2012 20:17]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70298 (odpowiedź na #69580) ] czw, 02 luty 2012 21:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Fragii jest aktualnie niedostępny Fragii
Zaawansowany
Powodzenia życze ;P po 1 przy sterowaniu np opryskiwaczem. Po 2 przy wykręcaniu. I z dojazdami, no i ciągnik chyba bebechy wypruje po czymś takim
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70302 (odpowiedź na #70298) ] czw, 02 luty 2012 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Jeśli ciągnik nie podoła to będzie samo koszenie bez pryskania a agregatował będę jak będzie traktor mocniejszy uwrocia mam spore przewody od elektrozaworów mają coś około 3,5 m więc ze sterowaniem nie będzie problemu na pole blisko i prawie wszystko w jednym kawałku tylko czy ta kosiarka jest warta zakupu niektórzy mówią że polegnie na kretach i większej trawie Rolling Eyes

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70319 (odpowiedź na #70302) ] pią, 03 luty 2012 10:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
yanodark jest aktualnie niedostępny yanodark
Zaawansowany
Tak samo mówią że twój ls to Chińczyk Laughing ,ile ludzi tyle opini ,9tys to dużo za sprzęt tylko do trawy lub 20 za nowy Shocked .Ile paliwa zaoszczędzisz stosując taki zestaw bo zużycie paliwa będzie większe niż z jedna maszyną.jeśli ok 1000zł to szkoda na to kasy.A trawę można kosić zawsze gdy pada lepiej wtedy się tnie.

[Uaktualnione dnia: pią, 03 luty 2012 10:44]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70325 (odpowiedź na #70319) ] pią, 03 luty 2012 12:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
A co powiecie na coś takiego http://otomoto.pl/kosiarka-sadownicza-hermes-A132157.html nie ma możliwości agregatowania opryskiwacza ale z pewnością ciągnik przy koszeniu tym sprzętem ma lekko i mało pali.Posiadam kosiarko rozdrabniacz węgierski zwężony patyki kosi się nim wyśmienicie jest masywny mocny i ciężki ,kosze też nim trawę no ale do koszenia nie potrzeba takiego kloca Very Happy więc chciałem kupić coś przy czym traktor miał by lekko i mniej palił

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70333 (odpowiedź na #70325) ] pią, 03 luty 2012 14:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Cena dobra,w porównaniu z nowymi, fajny ten podkaszacz podoba mi się.Jeśli chcesz już inwestować w coś takiego i musisz twój wybór.Trzeba zmienić temat,napisz jak twój ls sprawuje się w porównaniu z r1 i podobnymi,jak ludzie teraz patrzą na twój sprzęt porównują dalej się boja tego Koreańca.

[Uaktualnione dnia: pią, 03 luty 2012 14:22]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70337 (odpowiedź na #70333) ] pią, 03 luty 2012 15:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Myślę że oba te ciągniki mają plusy i minusy w R1 na pewno większy komfort pracy choć nie znacznie za LS przemawia większa moc niewyżyłowany silnik i bardziej masywna budowa. Znam gościa co runnerem 450 czyli poprzednikiem R1 ciąga kosiarkę węgierkę i agrole 1500 z odwróconym ciągiem i nie narzeka na sprzęt, ja też nie narzekam na razie wszystko ok sprawdza się w sadzie spalanie jest nie za duże chociaż większe jak w R1.Gdyby cena zakupu pozostała taka jak wtedy gdy ja swojego kupowałem pewnie nie nadążyli by skręcać Very Happy a tak to chyba zainteresowanie spadnie.Od czasu do czasu ludzie przyjeżdżają do mnie popytać co i jak , w mojej najbliższej okolicy są już 4 więc ludziska chyba się przekonali Rolling Eyes jak na razie niewiadoma to dostępność części za kilka lat choć sprzedawca zarzeka się że magazyn części będzie w Polsce to nigdy nic nie wiadomo Very Happy czas pokarze.

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70344 (odpowiedź na #70337) ] pią, 03 luty 2012 16:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Na razie ls 60 czy 50 to i tak najtańsza oferta na rynku .
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70614 (odpowiedź na #69580) ] wto, 07 luty 2012 18:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
orlin18 jest aktualnie niedostępny orlin18
Początkujący
Powiem szczerze ze Lamborghini R1 nie jest to duzo drozsza oferta od ls-a przy podobnym wyposazeniu. Ja tez myslalem o tym LS Rio 60 oraz Mistralu 55 oraz New Hollandzie t4030 ale jednak wybralem Lamborghini R1 55 i mam nadzieje ze bedzie to dobry wybor.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70619 (odpowiedź na #69789) ] wto, 07 luty 2012 19:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bacak750 jest aktualnie niedostępny bacak750
Początkujący
Rallyfan napisał(a) dnia pią, 27 styczeń 2012 11:40

bacak750, a potrafisz wyobrazic sobie w realu to co przedstawia poniższa fotka? Podpowiem Ci ze mój mf255 mial czasami problemy z tą beczką (4,3m3 +masa beczki) Laughing ale to tylko brak napędu...a może aż...

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/2963/0/

długo mi chodziła po głowie ta beka ale znalazłem

http://www.youtube.com/watch?v=DozjJue4-bk

nie do kłótni tylko tak żeby pokazać że c330 = R1

P.S beczka 6tyś a nie 4,3tyś Laughing

ŻYCIE MOTOCYKLISTY LICZY SIĘ W KILOMETRACH, A NIE W LATACH
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70641 (odpowiedź na #69580) ] wto, 07 luty 2012 21:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
patikot3 jest aktualnie niedostępny patikot3
Początkujący
Nie chce mi się wierzyć, że ta beczka była pełna. Posiadam c-330 i jak raz miałem awarie fergusona to nią pryskałem wraz z agrolą 1500 litrów i pod górkę było czuć, że ma ciężko (nie podczas wykonywania oprysku). Ursus c-330 jest ciągnikiem w miarę mocnym (wbrew temu co niektórzy uważają) ale bez przesady...6 tyś litrów, pewnie zależy to też od stanu ciągnika, ale ta na filmie na zadbaną nie wyglądała.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70645 (odpowiedź na #70641) ] wto, 07 luty 2012 21:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stały bywalec
Jak na mój gust to nawet niema pół beczki na tym filmiku ,nawet delikatnie nie zabuksowały koła jak by była pełna to na takim błocie pod góreczkę ciapek by stanął po same pachy Very Happy

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70646 (odpowiedź na #70641) ] wto, 07 luty 2012 21:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Maniak
Dla mnie w tym filmie nie ma nic dziwnego (poza bezmyślnością autora - wylewać szambo czy gnojowicę i jeszcze to sfilmować Laughing). Nie od dziś wiadomo, że trzydziestka jest mała, ale "byk". Ten zestaw pewno waży coś koło 7ton, a gość tylko wyciąga to na pole (po miękkim polu nie dał by rady). Sam posiadam ten niezniszczalny ciągnik z 1968r (pracował w SKR) i w żniwa ciąga po polu zestaw rozrzutnik z zakładkami + wóz (masa zboża około 6-6,2t) i jakoś sobie radzi. Z tą beczką większy problem miałby U 2812 z racji przełożeń - w tym błocie pewnie by się zakopał.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70665 (odpowiedź na #69580) ] wto, 07 luty 2012 22:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
magikp1 jest aktualnie niedostępny magikp1
Zaawansowany
patikot3 30 miała ciężko ze ślęzą bo oprócz tego że był ciężar to jeszcze doszło obciążenie na wałek wiem bo sam tak mam ze swoją Przyczepy ze zbożem ciaga bez problemu a w ślęzie 1014 jej ciężko
kamczatautor filmu jak sam niżej zaznaczył nie wywoził szamba czy też gnojowicy (gnojowice z resztą można wywozic na pole)tylko wodę z piwnicy

PS Ja kiedyś moją 30 na skupie pełna przyczepe jabłek od jelcza ciągnąłem około 20 ton i dała rade

tu film na potwierdzenie tego że c-330 to silne ciągniki Smile

http://www.youtube.com/watch?v=K4zkoZaAAuw
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70666 (odpowiedź na #69580) ] wto, 07 luty 2012 22:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Powiem tak, wszystko jest możliwe. Ja w roku 84 (byłem wtedy młody) widziałem jak mój wujek (zawodowy kierowca) moim MF255 wciągał zapakowaną pod dach przyczepę od Jelcza z masa około 8t + masa przyczepy pod sporą górkę bo polnej drodze. W tamtych latach niestety nie było komórek czy aparatów cyfrowych i żadnych dowodów nie mam ale sam widziałem. A sąsiad który nam pomagał bo MF pracował przez cały dzień przy kombajnie miał c-360 i nie chciał się podjąć wyzwania. Fakt że MF był młody ciągnik ale kto by uwierzył. W tej chwili MF ma już coś koło 9tyś mth i daje czadu( w sensie śmiga aż miło i prawie żadnych awarii). Moim MF potrafię nawet uciągnać 12tonową przyczepę 3 osiową od VOLVO zapakowaną na full (oczywiście ciężko ruszyć, ciągnik ma strasznie ciężko, przy hamowaniu strasznie ściąga) jednak po prostej drodze asfaltowej jakoś idzie. A muszę tak robić bo niestety nie ma u mnie gdzie zawrócić takim zestawem VOLVO + przyczepa. I oczywiście jazda się kończy kiedy jestem w połowie zakrętu bo dwie osie obok siebie mocno trzymają ale wtedy można podpiąć już samochód. A u mnie mieszkają też "mistrzowie" kierownicy co myślą że jak maja mocniejszy ciągnik to wszystko im wolno i jeden taki mistrz jechał i go ściągneło do tyłu i ledwo wyskoczył z kabiny i uszedł z życiem bo z ciągnika mało zostało.
Co do filmiku, to wszystko jest możliwe choć wątpię aby beczka była zaladowana pod korek. Jeszcze po takim terenie 6 ton wgniotło by koła w podłoże ale wszystko jest możliwe.
orlin18, fajnie że wybór Twój padł na R1. tez w niedalekiej przyszłości kupie sobie ten ciągniczek. Mam nadzieje że podzielisz się wrażeniami.

magikp1 oczywiście ma racje. Takie ciągniki jak 30 czy mf potrafią bardzo dużo. Oczywiście nikt nie wyjdzie z taką przyczepą na ulicę i nie pojedzie byle gdzie bo lekka górka i go zepchnie nie wiadomo gdzie, ale po podwórku do manewrowania taki sprzęt jest nieoceniony. Co do filmiku, ludzie trzeba czytać a nie wypowiadać się że to gnojowica...

Co do samej siły to potrafiłem nawet skibe od pługu urwać bo zachciało mi się orki na 2 biegu i trafiłem na kamień a noc się zbliżała i chciałem pośpieszyć...

[Uaktualnione dnia: wto, 07 luty 2012 23:05]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70676 (odpowiedź na #69580) ] śro, 08 luty 2012 09:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wlodekpo jest aktualnie niedostępny wlodekpo
Początkujący
Poza mocą ciągnika jest jeszcze moment obrotowy i siła uciągu. W przypadku opryskiwacza wentylator ma bardzo duże zapotrzebowanie mocy. Uciąg ciągnika można zmienić rozstawem kół.
Kupując ciągnik sadowniczy o szerokości 140 cm zapytałem, a co z orką? Sprzedawca: Do głębokiej przełożyć koła. Pomyślałem żeby się nie przewrócił. Efekty są olbrzymie, Orze się ładniej i szybciej. Szerokość ciągnika po przekładce 180.
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #70702 (odpowiedź na #69580) ] śro, 08 luty 2012 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zaawansowany
Nad czym się tu zastanawiać,bo ktoś jedzie z duża beczka małym ciągnikiem.Jeśli piszecie że mf235 czy 255 by się zakopał to Laughing Ciężar jest tak rozłożony że dużo go przypada na tył traktora,wiec o kopaniu nie ma mowy.Dobrze że ma tura z przodu to mu go nie zrywa tak.A ,że ktoś c330 przyczepę przeciągał czego nie tylko jak daleko i po co by było ja łatwiej podczepić pod jelcza czy zważyć.

[Uaktualnione dnia: śro, 08 luty 2012 15:10]

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #71071 (odpowiedź na #70702) ] nie, 12 luty 2012 11:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zielu2010 jest aktualnie niedostępny zielu2010
Początkujący
w Starej Warce otworzyli punkt dilerski ciągników Landini mają fajne ceny i jest miła obsługa wszystko wytłumaczą i doradzą jak dla siebie Landi-Tech Stara Warka 122 tel 609 979 661

Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #71089 (odpowiedź na #69580) ] nie, 12 luty 2012 13:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adampodsiadly jest aktualnie niedostępny Adampodsiadly
Początkujący
do zielu2010.. mógł byś podać cenniki tych ciągników, jeśli jesteś zorjętowany..
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #71206 (odpowiedź na #71089) ] nie, 12 luty 2012 23:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zielu2010 jest aktualnie niedostępny zielu2010
Początkujący
ceny ciągników Landini są przystępne można się potargować ...będą na wystawie w Osie koło Białej Rawskiej dnia 15 16 02 albo zadzwoń i się umów na spotkanie pogadasz i zobaczysz sam ja właśnie wybieram między mistralem 50 a rexem 80 mistral 50siątka jest to czwórka bez turbiny mało pali chyba 2l na mg i kosztuje coś koło 90 tyś zł
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #71254 (odpowiedź na #69580) ] pon, 13 luty 2012 17:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
orlin18 jest aktualnie niedostępny orlin18
Początkujący
90 tys ale to cena netto oczywiscie??
Odp: Ciagnik sadowniczy [wiadomość #71271 (odpowiedź na #69580) ] pon, 13 luty 2012 18:53 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Zaawansowany
Brutto Landini Mistral 55 kosztuje około 110tyś brutto w zależności od wyposażenia. Rex to już coś koło 150...
Poprzedni wątek:renault 80.14 V
Następny wątek:Ciągnik Pronar 320a NAREW
Idź do forum:

[ RSS (XML) ] [ ]